Viken

Lokkes med penger

Arbeidet for å slå sammen fire kommuner i mosseregionen begynner nå skyte fart. I går møttes kommunelederne til rådslagning om ny kommunestruktur.

Ordfører Inger-Lise Skartlien (Ap) hadde invitert til et møte om kommunestrukturer. Hun innledet om prosessen som etter hvert skal lede til at to eller flere av kommunene i mossedistriktet slår seg sammen. Skartlien understreket at hvis en av kommunene ikke ønsker å delta videre i en prosess om sammenslåing, så skal ikke dette hindre de øvrige kommunene i å gjennomføre sin prosess.

Selv om det ikke blir uttrykt direkte i ord, er det klart at det nå legges press på kommunene i regionen. Kommuner som ikke vil delta i en kommende sammenslåing, vil få færre statlige inntektskroner. Dette er et av pressmidlene som regjeringen legger opp til for å sikre at de fleste kommuner skal fatte positive vedtak om å slå seg sammen.

Dette var også et av budskapene som seniorrådgiver Torleif Gjellebæk i fylkeskommunen framførte på Rygge-møtet, der fire representanter fra Rygge, Moss, Våler og Råde deltok. Ordførerne og rådmennene i hver kommune stilte i spissen for sine respektive delegasjoner.

 

En invitasjon

Torleif Gjellebæk tok ut- gangspunkt i regjeringens mål og virkemidler for å få til flest mulig sammenslåinger. Han gjennomgikk metoder for hvordan kommunene skal jobbe med utredningene for å komme fram til en ny kommunestruktur.

- Mosseregionen er typisk for hvordan kommunen ser for seg det de kaller «robuste kommuner». De fire kommunene har felles funksjonelle, geografiske områder. Dette gjelder arbeidsplasser, boligområder, samferdsel, handel, næringsliv, kultur, medier, transport og kommunikasjon, sier Gjellebæk.

Han var opptatt av at regjeringen egentlig inviterer til å skape helt nye fellesskap, hvor likeverdighet er svært viktig. Han mente at begrep som kommunesammenslåing blir et mer negativt utgangspunkt for den prosessen kommunene nå går inn i. Gjellebæk gjennomgikk også tidsplanen for regjeringens kommunereform.

 

Avventende

Mens det politiske flertallet i Moss og Rygge har vært pådriver for kommunesammenslåing, er det en mer avventende holdning i Råde og Våler.

- Vi deltar på dette møtet først og fremst for å lytte, sier Våler-ordfører Reidar Kaabbel fra Sp.

Han understreker at kommunen ikke vil forhaste seg og at de først og fremst ønsker en god prosess for å komme fram til et riktig resultat for kommunens innbyggere.

- Jeg er klar over regjeringens pressmidler for å få gjennomført sin store politiske reform, men Våler grenser også til en rekke andre kommuner, og våre utredninger kan derfor ikke bare omfatte den prosess som Moss og Rygge er opptatt av, sier Kaabbel.

Ordfører René Rafshol (H) i Råde er opptatt av hva som skjer i Nedre Glomma-regionen.

Rådes varaordfører, Frederikke Stensrød (Frp), forteller at kommunen har satt ned et tverrpolitisk ad hoc-utvalg som skal vurdere den videre prosessen.

Mer fra Dagsavisen