Michael Torp forteller at han og de to andre nordmennene i reisefølget hadde åtte vakter som passet på dem hele tida. – Du følte deg trygg, men faren for bomber var der hele tida, sier han. FOTO: PRIVAT

Frp-ere tok påskeferie i Irak

Politiker Michael Torp besøkte fronten for bekjempelse av radikalisering. – Vi har mye å lære, sier han.

Mens folk flest reiste til hytta på fjellet i påsken, valgte ordførerkandidaten i Rygge seg det uvanlige feriestedet Irak.

Fikk tips av imamer

Frp-eren var på det han kaller en «privat, faglig tur» sammen med to andre venner fra politikken, deriblant statssekretær Himanshu Gulati.

– Det var ingen «guttetur». Målet var å lære, sier Torp.

– Hva lærte du?

– Jeg fikk mange inntrykk og erfaringer med hvordan de håndterer blant annet radikalisering og IS. Det er noe jeg håper på å ta med meg videre som politiker her i Norge.

Mens man snakker om hvordan radikalisering er en trussel i Norge, er det et daglig problem i Irak. På turen besøkte Torp flere moskeer og imamer.

– De gjorde en god jobb med å hindre radikalisering. De bruker blant annet bønner og taler til å snakke imot IS. Jeg synes de religiøse lederne her i Norge bør ta et større ansvar, og gå mer imot IS, sier Torp.

Uendret flyktningsyn

Onsdag skrev MD om hvordan partikollega og stortingsrepresentant Erlend Wiborg ikke vil slippe inn nye flyktninger i Norge. Etter turen til Irak, støtter Torp fortsatt det budskapet: – Debatten handler ikke om hvorvidt vi skal hjelpe eller ei, men å ta imot folk her blir mest for å hjelpe vår egen samvittighet.

– Hvordan mener du vi best kan hjelpe flyktninger i kriseområder?

– Når det gjelder Syria-flyktninger, er jeg enig i at det er bedre for mange å flytte, men da holder det å sende dem like over grensen til Tyrkia inntil ting har roet seg ned.

– Hadde du sagt det samme hvis du var lokalpolitiker i Tyrkia?

– Ja.

– Blir ikke Tyrkia da et eneste stort asylmottak?

– Nei. Jeg tror de vil ta imot flyktninger med åpne armer, så lenge vi forplikter oss til å hjelpe økonomisk. Hvis resten av Europa spytter inn penger i Tyrkia, tror jeg det bare vil være positivt for deres økonomi, ikke minst med tanke på all arbeidskraften de får.

 

 

Kjente IS-kriger

Torp vokste opp i samme miljø som konvertitten fra Moss.

Kim Andre Ryding vokste opp på Halmstad og gikk senere på Kirkeparken videregående skole i Moss. Han går nå under navnet Abdul Hakim Ryding, og reiste i 2013 ned til Syria og knyttet seg til IS. Tidligere samme år skrev han under på en underskriftskampanje mot bomring i Moss og Rygge – opprettet av Michel Torp.

– Han var en bekjent av meg under oppveksten. Da så jeg aldri noen tegn til at han hadde noen religiøse eller radikale tanker. Det var sjokkerende å høre at han hadde endt opp i Syria. Jeg fatter ikke hvordan en nordmann som har vokst opp i et så velfungerende samfunn, kan knytte seg til en så brutal gruppe, sier Frp-politikeren.