Nyheter

Dette tiltaket skal redusere CO2-utslippene i Moss med 16 prosent

Elektrifiseringen av Rockwool-fabrikken i Moss er beregnet å gi store miljøgevinster.

Bilde 1 av 3

Rockwool-fabrikken i Moss har inntil nå produsert steinull ved å brenne koks. Fremover skal det i stedet skje med elektrisk kraft. Den nye smelteovnen som nå er på plass, er den største av sitt slag i verden til produksjon av steinullsisolasjon.

Elektrifiseringen gir store miljøgevinster, ifølge Rockwool. De forventer en reduksjon i CO2-utslipp på 80 prosent og opptil 99 prosent mindre avfall fra produksjonen.

Morten Andersen, adm.dir. i Rockwool Norge, har jobbet for selskapet i snart 35 år. Han mener elektrifiseringen av fabrikken i Moss vil stå igjen som en viktig milepæl i selskapets historie.

– Dette er det største kvantespranget vi noensinne har gjort, i hvert fall så lenge jeg har vært her, sier han.

– Vil merkes i Moss

Ifølge Moss kommune har fabrikken inntil nå stått for 20 prosent av det totale CO2-utslippet i Moss. Ved å kutte 80 prosent, betyr det at byens utslipp reduseres med 16 prosent.

– Det er ingen hemmelighet at Rockwool har sluppet ut mye CO2. Når vi nå reduserer utslippet med 80 prosent, vil det ha stor effekt på lokalmiljøet. Dette vil merkes i Moss, sier Erik Ølstad, Rockwools fabrikksjef i Moss.

Reduksjonen på 80 prosent utgjør ifølge Moss kommune omtrent utslippet til 25.000 personbiler i året.

LES OGSÅ: Næringslivets klimapris 2019 til steinull-fabrikanten Rockwool

Prislapp: Nesten en halv milliard kroner

Det har ikke vært billig å gjøre fabrikken mer klimavennlig. Totalt har det kostet over 450 millioner kroner. Enova har støttet prosjektet med 101,5 millioner kroner. Denne støtten var ifølge Andersen helt avgjørende for at prosjektet ble realisert.

Resten av regninga har Rockwool dekket selv.

Selve ombyggingen merkes også godt på økonomien. Mens fabrikken i Moss ble elektrifisert, har produksjonen stått stille i et halvt års tid. Likevel har det vært verdt det, mener Andersen.

– Det er ingen tvil om at 2020 blir et dårlig år, rent økonomisk. Men dette er en investering for fremtiden, sier han.

Historisk tilbakeblikk: Steinullstreiken i Moss som rystet Norge (+)

Trygger arbeidsplasser

Erik Ølstad påpeker også at det er svært godt nytt for de ansatte i Moss, og lokalsamfunnet for øvrig, at Rockwool har valgt å investere flere hundre millioner kroner i fabrikken.

– Nå kan fabrikken i Moss se trygt på fremtiden. Dette sikrer trygge arbeidsplasser i lang tid fremover, sier han.

Under ombyggingen ble det derimot permitteringer. Det sørget koronaviruset for.

– Vi ønsket å ha alle i arbeid hele tiden, men covid-19-situasjonen gjorde det umulig. Vi hadde rundt 50 personer i permisjon i fire uker, forteller Ølstad.

Fabrikken i Moss har rundt 100 ansatte. I tillegg har lageret på Vanem rundt 30 ansatte. Koronaviruset førte også til at elektrifiseringen av fabrikken tok lenger tid enn planlagt.

LES OGSÅ: Verdens første elektrifiserte og selvstyrte ferjer skal gå mellom Moss og Horten

Fikk skryt av klima- og miljøministeren

Investeringen i miljøvennlig teknologi har blitt lagt merke til, også på nasjonalt plan.

Mandag holdt Rockwool et digitalt møte der klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) deltok. Han skrøt av satsingen i Moss.

– Vårt mål er at Norge skal være et lavutslippssamfunn i 2050. Da vil det være avgjørende for norsk industri å realisere ambisjoner om å ha en helt eller delvis utslippsfri produksjon. Den nye smelteovnen i Moss er et stjerneeksempel på prosjekter som bidrar til å nå den typen klimamål, sa han.

– Jeg vil rose Rockwool for at de viser vei med dette prosjektet. Slike prosjekter trenger vi mange flere av i fremtiden, la han til.

På møtet deltok også Jens Birgersson, adm.dir. i Rockwool Group. Konsernet har nesten 50 produksjonsanlegg i nesten 40 land.

– Dette er noe vi tenker å rulle ut i hele verden, sa han.

Den nye steinulla har ifølge Rockwool de samme, isolerende egenskapene som det gamle produktet. Her viser samfunnskontakt Hans Joachim Motzfeldt fram et eksempel fra fabrikken i Moss.

Den nye steinulla har ifølge Rockwool de samme, isolerende egenskapene som det gamle produktet. Her viser samfunnskontakt Hans Joachim Motzfeldt fram et eksempel fra fabrikken i Moss.

Kan resirkulere mer

I tillegg til de nevnte miljøgevinstene, får Rockwool-fabrikken også en betydelig større kapasitet til å resirkulere gammel steinull fra byggeindustrien. De kan nå ta steinull fra ulike produsenter i retur og lage nytt produkt av det.

– Det er ingen andre i markedet som er i stand til det nå, sier Morten Andersen.

De har allerede testet dette ut med isolasjon som stammer fra rivningen av Regjeringskvartalet i Oslo. Prosessen ble utført i Danmark, i stedet for Moss.

– Det fungerte bra, sier Andersen.

Produksjonen har allerede startet

Fabrikken i Moss har nå gjenåpnet og vil gradvis øke produksjonen frem mot sommeren.

Allerede mandag forrige uke ble de første leveransene med den nye steinulla sendt fra fabrikken.

Produktet ser ifølge Andersen nesten likt ut som det forrige og har de samme egenskapene.

LES OGSÅ: Verdens største helelektriske ferje har nå ankommet Norge - Bastø Fosen regner med å ta den i bruk i februar

Mer fra Dagsavisen