Kultur

Vil ha mer lavterskelkultur

Mer involvering av Oslos befolkning og én bibliotekfilial i hver bydel. Det ønsker Victoria Marie Evensen (Ap) seg i Oslo.

MIN KULTURBY OSLO

I dag: Victoria Marie Evensen (Ap)

Hvorfor: Medlem av kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre.

Hvor: Munch-museet på Tøyen

Tidligere i serien: Karianne Bjellås Gilje, Runar Eggesvik, Ida Faldbakken og Martin Eia-Revheim.

– Nærmiljøet og nærheten til ulike tjenester er viktig. Det gjelder også bibliotek. Vi vil jobbe for en bibliotekfilial i hver bydel, sier Arbeiderpartiets medlem i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre, Victoria Marie Evensen.

Oslo-politikerne begynner gradvis å varme opp til høstens valgkamp, og for Evensen er det lavterskel-kultur som er en av de viktige sakene.

– I Toronto har de et mål om at alle barn skal befinne seg i gangavstand til et bibliotek. Vi må forholde oss til hvor folk lever livene sine. Hvis du bor i Groruddalen drar du ikke nødvendigvis til det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, sier hun.

Evensen er også svært opptatt av at et samlet bystyre har sagt seg enig i Arbeiderpartiets forslag om å få et eget fotomuseum i Oslo.

LES OGSÅ: – Oslo trenger mer selvtillit

Møte med Munch

Dagsavisen intervjuer i sommer ulike personer som er involvert i Oslos kulturliv om hva hovedstaden har, hva Oslo som kulturby mangler, og veien videre. Evensen tar oss med til Munch-museet på Tøyen for å synliggjøre hennes opplevelse av kulturbyen.

– Bygging og plassering av det nye Munch-museet har vært en av de store sakene denne perioden, og dette er også et av museene jeg har tidligst minne fra. Mamma, som studerte kunsthistorie, tok meg med hit på 1980-tallet. Jeg husker fortsatt at jeg sto foran «Den gule tømmerstokken», gikk fra side til side, og litt lenger unna, og at den fulgte etter meg uansett hvor jeg gikk. Det gjorde inntrykk, og det sier mye om verdien av kulturopplevelser tidlig i livet, sier Evensen.

Opplevelsen fra da hun var sju-åtte år gammel får henne til å tenke på at Oslo har et ubrukt potensial:

– Hvor mange av dem som bor i Oslo besøker Munch-museet? Når vi reiser på ferie til andre land besøker vi gjerne kunstmuseer der, men i egen by kan vi bli flinkere, sier hun.

Facebook-undersøkelse

For å forberede intervjuet med Dagsavisen gjorde Evensen en liten undersøkelse blant sine Facebook-venner om hva de mener er det beste med Oslo som kulturby.

– Folk nevner Operaen, Nationaltheatret, Munch, Musikkfest Oslo, Grand Café, Popsenteret ... Det enkle er ofte det beste, sier én, og svarer Hønse-Lovisas hus. Mange trekker også fram den store variasjonen som noe positivt, sier Evensen. Selv vil hun ha mer av kunst og kultur i offentlig rom.

– Jeg ble fortalt at de i Bordeaux har plassert et piano på et offentlig sted, til fri benyttelse. Sånt er veldig spennende. Dette er et viktig poeng: Hvem får vi til å delta i kultur- og kunstopplevelser i byen vår? Det fantastiske med å legge til rette for slikt i offentlige rom er at det blir et lavterskeltilbud. Det handler om de opplevelsene som ikke kan planlegges så godt, men som blir en del av hverdagen, sier hun.

– Kan kulturpolitikerne planlegge det?

– Noe kan man i hvert fall sørge for. Vi må involvere bydelene mer og spørre folk hva de kan tenke seg å bruke sine offentlige rom til. Dersom vi legger til rette for det, og gjør det mulig at folk kan søke om midler, så kan vi kanskje på sikt få med flere i kulturbyen, sier hun.

LES OGSÅ: Vil blåse liv i gamle byrom

Byutvikling

Det er få ting som engasjerer så mye som når en etablert forretning i Oslo legges ned eller må flytte. Engasjementet rundt flyttingen av Tronsmo bokhandel og nedleggelsen av Grand Café er ferske eksempler.

– Fabian var ikke så bekymret, så jeg, men det er trist hvis Grand Café forsvinner. Engasjementet rundt det viser at vi har behov for noen institusjoner, ikke bare gourmetgatekjøkken, sier Evensen. Innen Oslos matkultur har det skjedd mye positivt, mener hun.

– Jeg bor på Grünerløkka selv, og der blir det bare bedre og bedre. Men når vi skal tenke byutvikling videre så er det viktig at ikke alt drives etter hva som er kommersielt gunstig. Vi som politikere har ansvar for å sørge for at vi har litt av alt. Sentrum må ikke bli en shoppinggate, det må være rom for kultur og boliger og de spesielle butikkene som bare vi har.

LES OGSÅ: Frykter rasering av bykaoset

Enighet

Budsjettsprekk i Bjørvika, eierstyringen av Munch-museet, truede bibliotekfilialer og uenighet rundt salg av Oslo Kino har vært blant sakene som har splittet Oslo-politikerne på kulturfeltet i denne perioden.

– Det har vært en del uenigheter på kulturfeltet denne perioden. Men i Munch-saken, for eksempel, var vi uenige om plasseringen, men ikke om hvor viktig det er å få et nytt museum på plass. Når det gjelder bibliotekene så er vi uenige om antall filialer og antall ansatte. Oslo ligger lavere enn landsgjennomsnittet, sier Evensen.

LES OGSÅ: Ser magien i møteplassene

Mer fra Dagsavisen