Kultur

Veksthuset venter

Hva skjer med veksthuset på Tøyen? Svaret må den nye kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen ta stilling til.

Veksthusprosjektet ved Botanisk hage på Tøyen fikk ikke midler over det siste rødgrønne statsbudsjettet. Nå havner saken på den kommende kunnskapsministerens bord, etter at Universitetet i Oslo (UiO) har bedt om at det byggeklare Veksthuset 60 grader Nord blir forkastet. Universitetet ønsker seg et helt nytt prosjekt.

Les også: Stormfullt allerede før start

Ny skisse

Denne saken skulle kunnskapsminister Kristin Halvorsen ta stilling til før årets stortingsvalg, men departementet har ventet på et formelt vedtak om veksthus-spørsmålet fattet av styret i Universitetet i Oslo.

I løpet av sommeren har UiO laget en foreløpig skisse for hvordan et helt nytt veksthus bør framstå. Den nye skissen ligger til grunn når universitetets styre om en uke skal ta stilling til prosjektet, før det oversendes kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Bakgrunnen for ønsket om igangsettingen av et nytt veksthusprosjekt er ifølge UiO-ledelsen at dagens byggeklare Oase 60 grader Nord blant annet er for energikrevende, for lavt og ikke plantefaglig tilfredsstillende.

Dette veksthusprosjektet som er godkjent av Statsbygg og andre offentlige instanser har et budsjett på nær 450 millioner kroner og er blitt modernisert av arkitekt Stein Halvorsen siden hans kontor først vant arkitektkonkurransen i 1998.

I universitets nye skisse er veksthuset også lansert i samband med Tøyenløftet, som en mulig tilvekst til det nye vitensenteret som Oslo kommune ønsker etablert i bydelen. Venstre har tidligere også vært engasjert i veksthus-spørsmålet.

Les også: Ernas historiske mannskap

Behov for nytt

Et plantehus for tropiske vekster på Tøyen har vært planlagt siden 1930, plassert på den såkalte Sirkustomta ved siden av Botanisk hage og dagens Munch-museum.

Forretningsmannen Jens Ulltveit-Moe har lovet 50 millioner kroner i støtte til dette nye forsknings- og publikumsanlegget, uavhengig av hvilket prosjekt som realiseres.

Anlegget skal erstatte dagens to bygninger som rommer tropiske planter ved Naturhistorisk museum på Tøyen - Victoriahuset og Palmehuset, reist på 1800-tallet og som i dag er vernet.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen