Kultur

Varsler om overvåking av epost

Verdens mest kjente varsler Edward Snowden legger selv stor vekt på at en domstol kjente myndighetenes overvåkingen av amerikanske telefonabonnenter ulovlig. Det kom fram da han via link deltok på Nordiske Mediedager i Bergen i går.

Han la vekt på denne ukens dom i en amerikansk rettsinstans som et vannskille, også fordi tidligere juridiske prøvinger ikke har fastslått like klart at de senere årenes generelle overvåking av alle amerikanere er lovstridig.

– Amnesty International gikk til sak for noen år siden for å få denne overvåkingen kjent lovstridig, men da strandet saken på bevismangel. Det er nærliggende å tro at avsløringene fra 2013 er blant det som gjør at overvåkingen nå sees på som bevist, sa Snowden på link fra Russland.

Krypteringsparty

Det er den norske krypteringseksperten Runa A. Sandvik som har organisert Edward Snowdens deltakelse på Nordiske Mediedager. Hun ble kjent med Snowden allerede et halvt år før NSA-avsløringene, gjennom et krypteringsparty på Hawaii, som fanget den daværende NSA-analytikeren og senere avhopperen og varslerens interesse.

Runa Sandvik har vært med å utvikle krypteringsteknologien Tor, som gjør det mulig skjule din nettaktivitet også dersom du er utsatt for overvåking. Edward Snowden selv krediterte nettopp Tor-teknologien som et viktig bidrag til å gjøre sin egen flukt mulig, under det han kaller «den største menneskejakten i nyere tid».

Snowden ble varsler fordi han fra innsiden av NSA (National Security Agency) kunne konstatere at overvåkingen i kjølvannet av 11. september 2001, og de påfølgende fullmaktene i Patriot Act, hadde antatt en vilkårlighet som tillot NSA å overvåke alle elektronisk kommunikasjon fra alle amerikanske borgere, uavhengig av om de mistenkes for noe eller ikke.

Demokratisk problem

– Det problematiske er at grunnleggende borgerrettigheter blir overkjørt, men et tilleggsproblem er at demokratiske land som USA ikke lenger opprettholder sin moralske forpliktelse til å holde en høyere standard enn land som ikke har demokratiske tradisjoner. Et marerittscenario er hva som skjer når teknologien som gjør denne overvåkingen mulig havner i hendene på korrupte stater, sa Snowden på link.

Han mente dessuten at premissene i denne ukens amerikanske rettsavklaring var med å gi ham oppreisning.

– I premissene for dommen heter det at man ikke kan påvise at dagens generelle overvåking har avverget et eneste terrorangrep og heller ikke bidratt til terroretterforskning. Dermed er det naturlig å tro at systemets egentlige begrunnelse kun er tradisjonell informasjonsinnhenting.

Snowden kom også inn på hvordan de ulike etterretningstjenestenes samarbeid gjør at overvåking foregår på tvers av landegrenser, noe som gjør at man kan regne med å være akkurat like utsatt for elektronisk overvåking i Norge som i andre land.

– Programvare som tillater etterretningstjenestene tilgang til flere lands private epostkontoer, så lenge de er ukrypterte, heter xkeyscore, og det er ingen grunn til å tro at dette ikke også brukes til å hente inn informasjon fra private og offentlige, norske eposter, kunne Snowden fortelle norske journalister og mediefolk.

Den norske krypteringseksperten og Snowden-kontakten Runa Sandvik er klokkeklar på at man ikke er trygg med mindre man krypterer elektronisk kommunikasjon.

– Her i Norge er bevisstheten om dette ganske variabel. Også de som sier at de er oppmerksomme på problemet, ser ikke ut til å ha noen klare strategier for hvordan de skal forhindre informasjonslekkasje over nettet, sier hun til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen