Tv

TV-anmeldelse «Mare of Easttown»: Surt og gripende krimdrama

En sliten detektiv i en sliten by er krimdrama etter kjent oppskrift. Med Kate Winslet i hovedrollen er dette bedre enn det meste i genren.

5

TV-drama

«Mare Of Easttown

HBO Nordic, premiere mandag 19. april

Mare er etterforskeren og byen er Easttown i dette krimdramaet fra HBO. Serien presenterer seg som en grå og grell historie fra første stund med bilder av en stusslig utseende nedslitt og grått småbysamfunn, tydeligvis preget av motgang og nedgang. Her har det meste sett bedre dager, og det gjelder Mare Sheehan også.

Kate Winslet overbeviser i rollen som en etterforsker med mange problemer i denne nye krimserien fra HBO.

Hun er politi, mor og farmor med et oppsyn og en framtreden som fra første øyeblikk etablerer henne som en utkjørt type, en dame midt i livet, som er skikkelig drit lei alt og alle. Ikke minst seg selv. Hun har gitt opp, og ser kanskje mest fram til den neste stille stunden hun kan ha for seg selv – så hun kan ta seg en e-røyk, eller enda bedre, sitte i bilen og stappe i seg noe dårlig kjøpemat.

Kate Winslet gjør skikkelig inntrykk i rollen som etterforsker og omsorgsperson, en menneskelig skikkelse mer realistisk enn vi er vant til i en setting som en krimserie. På kontoret unngår de henne helst, og hjemme har hun en litt overbærende, oppegående tenåringsdatter og en heller syrlig mor – spilt av den alltid gode Jean Smart. Moren hjelper henne med å ta seg av barnebarnet Mare har omsorgen for. Det hjelper ikke på humøret at eksmannen hennes som bor i nabohuset er lykkelig sammen med sin nye dame, og at alle forventer at hun skal gratulere paret, og mene det. Et lykkelig samliv er noe av det Mare selv har troen på, all den tid hun ikke stoler særlig på folk lenger. Dette høres kanskje litt komisk ut, men det er sannelig mest sørgelig.

Mare Sheehan er en respektert og fryktet veteran i politikorpset i den lille byen Easttown.

Mare Sheehan er den rake motsetningen til en type som Vera, den britiske etterforskeren som går rundt i Paddington-hatt og frakk og sier «luv» til alle.

Å si «kjære» sitter langt inne for Mare. Hun er ikke rent lite ufordragelig, og har ikke noe imot å smitte de rundt seg med sitt dårlige humør, være en skikkelig mare. Hun har ingen problemer med å irritere gjennom TV-skjermen heller, men etter hvert kommer det fram at mangelen på overskudd har menneskelige årsaker.

I politiet er hun drapsetterforsker og veteran, men trår også til for gamle damer som mener de ser pervoer bak huset, og er fortsatt så mye politi at hun kaster seg ut i jakten på innbruddstyver over rustne gjerder i forfalne villastrøk. Dette foregår i en småby i Pennsylvania, et lokalsamfunn det er lenge siden gjerdene var hvitmalt. Her har det vært nedgangstider lenge, fattigdom og rusmisbruk preger mange, og at det er lite folk utendørs skyldes ikke bare det sure vinterværet.

Mares tenåringsdatter Siobhan ( Angourie Rice) drømmer om å stikke fra Easttown, men føler at hun ikke kan svikte moren og familien hjemme.

Det ligger en illevarslende stillhet over dette nedslitte stedet, et lite samfunn som mangler mye, men hvor folk også prøver å holde sammen så godt de kan.

Stemningen på dette amerikanske stedet kan sammenlignes med den som satte preg på «True Detective», men samtidig byr denne skildringa på mer menneskelig ødslighet og traurig realisme at dette ikke er en noir-krim i klassisk forstand.

Et skikkelig krimdrama er det likevel. Mare har jobbet i ett helt år med en forsvinningssak – eller latt som – for å finne ut hva som kan ha skjedd med en ung jente i byen. Ingen spor eller et lik er funnet, og Mare får stadig pepper av jentas mor, av lokal-TV og sjefen for mangelen på framgang i saken.

Så skjer det som Mare trenger aller minst, en ung jente blir funnet drept i et skogholt etter en ungdomsfest. Ettersom sjefen vet at etterforskeren hans knapt har overskudd til å pusse tennene om kvelden, blir en ny detektiv innkalt utenbys fra. Ikke bare er denne politimannen ung og full av pågangsmot, han er også typen som tar med kaffe til kollegaen om morgenen også.

Drapssaken blir en tøff utfordring for Mare og for Easttown by, og det skaper en historie som er gripende på det menneskelige plan og en spennende krim.

Anmeldelsen er basert på fem av sju episoder.


Mer fra Dagsavisen