Kultur

«Furia» konkurrerer i Cannes: Norsk serieskaper med ny dramaserie om høyreekstremisme

Vil vise høyreekstremismen under overflaten, sier «Mammon»-skaperen om sin nye dramaserie, som denne uka presenteres for internasjonal tv-bransje.

Et mord i en rolig norsk bygd, og avdekking av en høyreekstrem terrorgruppe med forgreininger i Europa.

Dette er handlingen i den nye norsk-tyske dramaserien «Furia», skapt av serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen, hans største satsing etter at han vant Emmy-pris i 2017 for «Mammon 2».

Nå vises de første klippene fra «Furia» i dramakonkurransen under festivalen MipTV, som foregår i Cannes og digitalt denne uka. «Furia» er en av elleve titler som er med i konkurransen om hovedprisen Coup du Coeur, som deles ut fredag.

– Det er ekstremt viktig å være tatt ut til MipTV. Få arenaer i Europa er viktigere for videresalg av tv-drama. Vi har med oss distributøren av serier som «Homeland» og «In Treatment», som har fått historier fra små land til å reise langt ut i verden. Det er vi glad for, sier Gjermund Stenberg Eriksen.

Hovedrollene i serien spilles av Ine Marie Wilmann og Pål Sverre Hagen, begge nylig sett i «Exit 2». Handlingen foregår i Norge og Tyskland, og beveger seg fra Romsdal til Oslo og Berlin.

Gjermund Stenberg Eriksen (til h.) og Vegard Stenberg Eriksen vant Emmy-pris for beste drama i 2017 med «Mammon 2»

– Vi ønsker å vise både det vakre og nære Bygde-Norge, og at mørket kan piple opp hvor som helst. Det bor farlige og mørke krefter under overflaten, sier Eriksen.

– Vi vil få fram det menneskelige i det farlige. Skildringer av høyreekstreme har handlet mye om det som gjør dem forskjellige fra oss – de kortklipte og voldelige som hater jøder, eller de litt komiske og klønete som marsjerer i gatene med flagg. Vi lager ikke en serie om nynazister. Dette handler om de moderne alt-right og de identitære. De som ser ut som oss, bruker samme ord som oss, men har som mål å avvikle demokratiet og fjerne folk med en annen hudfarge.

Tilbake til norsk serie

Serien er på åtte episoder, og skal sendes på Viaplay i Norge til høsten. Keshet International er distributør utenom Norge og Tyskland. Medprodusent er tyske X Filme, som bl.a. har stått bak den internasjonale suksessen «Babylon Berlin», og «Furia» skal sendes på tyske ZDF.

Innspillingen av «Furia» foregikk andre halvår 2020 under strenge smitteverntiltak.

– Store produksjoner som «Exit 2» hadde gått foran oss, slik at det var utarbeidet retningslinjer i samarbeid med produsentforeningen. Første halvdel av serien ble filmet i Norge, andre halvdel i Tyskland, under stadig strengere smittevernregime mens smitten økte. Vi måtte gjøre noen tilpasninger, men historien ble ikke dårligere av det. Det er godt å være i mål nå, sier Eriksen.

Fem av episodene har regi ved norske Magnus Martens, som de siste årene bl.a. har vært episoderegissør på amerikanske storserier som «The Walking Dead» og «Agents of S.H. I. E. L. D».

– Magnus Martens kommer tilbake til en norsk serie etter ti år i USA. Det er vi glade for. Magnus tar thriller på alvor, han vet at det handler om følelser, ikke spetakkel, sier Eriksen.

22. juli-tematikk

For serieskaperen er «Furia» blitt en måte å behandle 22. juli-terroren på, forteller han.

– 22. juli var et voldsomt sjokk. Jeg har lett etter en måte å ta tak i tematikken bak 22. juli-terroren uten å reprodusere hendelsen på film. Det er allerede blitt utmerket gjort både på film og i NRKs dramaserie, sier Gjermund Stenberg Eriksen.

– «Furia» er en thrillerfiksjon som løfter fram problemet høyreekstremisme, heller enn å gjengi hva som skjedde 22. juli. Kreftene som skapte Europas verste soloterrorist er blitt sterkere på det tiåret som er gått siden 22. juli. Terrortrussel-vurderingene fra EU og USA har endret seg drastisk mens vi har utviklet «Furia». Det har gjort serien enda mer aktuell. Det toppet seg med angrepet på den amerikanske kongressen 6. januar. Vår serie tar blant annet for seg polarisering under et valg, forteller Eriksen.

Tre med på MIP

Seriens norske produsent er Monster Scripted, dramaavdelingen til det norske produksjonsselskapet Monster. På årets MipTV er Monster representert med hele tre titler, samtlige med internasjonal distribusjon av Keshet. Det skriver bransjeavisen til Nordisk Film & TV-fond:

* Henriette Steenstrups dramakomedie «Pørni» er klar for Viaplay i mai, og kan nå få internasjonalt salg.

* Dokumentarserien «Surrounded By Enemies», norsk tittel og sendedato ikke ennå fastsatt, handler også om høyreekstrem terror.

– Vi oppdaget at Monster hadde to prosjekter om samme tematikk i samme hus. Keshet var tidlig om bord som distributør på “Furia”, og fattet også interesse for denne. Dermed kan begge seriene gå ut i markedet samtidig, selv om det er forskjellige formater. Kringkastere er interessert i å knytte ulike formater opp mot tidsånden. Og temaet høyreekstremisme og polarisering blir bare blir mer og mer aktuelt, sier produsent Håkon Briseid i Monster Scripted.

Distributøren: «Furia» pekte seg ut

– Å få «Furia» til dramaprogrammet på MipTV var vårt første mål for lanseringen av serien, og det ser ut til å klaffe. «Furia» er allerede blitt utpekt av både Hollywood Reporter, Variety og andre bransjeblader som en av dramaseriene å se opp for i 2021, forteller Rose Hughes, visepresident for salg i den Israel-baserte distributøren Keshet International.

– Vi kom tidlig inn i prosessen med «Furia», allerede i 2018, fordi dette var et prosjekt som virkelig pekte seg ut. Furia har alt vi er ute etter - en sterk historie, godt manus, fantastiske produsenter, og dyktige krefter både foran og bak kamera. Dette kommer i tillegg til en historie som er svært relevant og betimelig - høyreekstremisme er en trussel i land over hele verden, kommenterer Rose Hughes.

At Keshet har tre norske serier for distribusjon under årets MipTV - Henriette Steenstrups «Pørni» og dokumentarserien «Surrounded By Enemies» i tillegg til «Furia», forklarer distributøren slik:

– Skandinavia er en spennende eksportør av godt innhold hvor det i likhet med Israel investeres mye tid og krefter i å utvikle historier, karakterer og manus. Disse norske seriene har kvaliteter som gjør at de skiller seg ut i mengden, og passer godt med serier vi allerede har i vår katalog. Vi er glad for å kunne løfte dem fram og vise dem til våre kunder, skriver Hughes til Dagsavisen.

Blant de seks manusforfatterne på «Furia» er Dagsavisens Hege Ulstein. Hun har ikke vært kilde for denne artikkelen

Mer fra Dagsavisen