Når utbyggingen av Follo-banen er ferdig, vil Middelalderparken se annerledes ut.

Store planer for Middelalderparken

Når Jernbaneverket er ferdige med utbyggingen av Follo-banen, vil Kulturetaten bygge om hele Middelalderparken.

- Kulturetaten mener Øyafestivalen er god reklame for Oslo, og vil legge bedre til rette for festivaldrift i Middelalderparken, sier seksjonsleder for kultureiendommer Anne Olaisen i Oslo kommune.

I går skrev Dagsavisen om at Øyafestivalen må flytte fra Middelalderparken fra og med 2014 på grunn av både utbygging av Follo-banen, samt et omfattende konserveringsprosjekt for ruinene som ligger i området.

Fra og med utbyggingen starter blir Middelalderparken umulig å bruke som rekreasjonsområde på grunn av støy og anleggsarbeid. Planen er at Follo-banen skal være ferdig innen 2019. Den vil bygges etappevis og selve utbyggingen ved Middelalderparken vil derfor være over før resten utbyggingen er ferdig.

- Foreløpig er det ikke helt klart når deler av det området Øyafestivalen har fått låne av oss igjen kan være aktuelt for bruk. Jernbaneverket ønsker å opprette kontakt med Øyafestivalen igjen våren 2015 for å se på mulighetene, sier Kathrine Kielland, kommunikasjonsansvarlig i Jernbaneverket.

Kulturetaten har også store planer for området, både til å sikre ruinene bedre og utvide parken.

- Middelalderparken er det største minneområdet som ligger tett til en storby i Europa. Hadde dette området ligget i en annen by, ville det ha vært et helt annet sikkerhetsregime rundt ruinene enn det vi har hatt her. Området har lidd under voldsom slitasje, sier Anne Olaisen i kulturetaten.

Kulturetaten ønsker likevel Øyafestivalen tilbake til området, men da vil parken se helt annerledes ut.

- Vi ser for oss at det lages et stort amfi ned mot vannspeilet som vil flytte hovedscenen lenger vekk fra ruinene. Under dette kan det legges inn bedre riggområder og flere toaletter, utdyper Olaisen.