Kultur

Se Pushwagners liv i bilder

Gjennom kunsten, intervjuer, utstillinger og offentlige opptredener: Pushwagner var en mester til å iscenessette seg selv når kameraene pekte hans vei.

Bilde 1 av 0

Se bildekarusell over

Terje Brofos med kunstnernavnet Pushwagner, døde natt til tirsdag, 77 år gammel. Brofos led av lungekreft, og døde på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat til NTB tirsdag.

Les mer om Pushwagner her: Pushwagner er død

Pushwagner feirer forliket i rettssaken mot Morten Dreyer. Foto: Luca Kleve-Ruud

Han trivdes åpenbart foran kameralinsene, i møtet med journalister og fotografer. Han er særligd e senere årene fotografert i en rekke sammenhenger også her i Dagsavisen, og han fikk også sin egen film da Even Benestads dokumentarfilm «Pushwagner» kom i 2011. Da skrev undertegnede følgende karakteristikker av Terje Brofos/Pushwagner i Dagsavisens anmeldelse av filmen, som ble belønnet med karakteren 5:

Han er en utøyelig naturkraft, uforutsigbar og uregjerlig som en vindkule, med storm i kastene. Han gikk fra å være en nesten glemt skikkelse i norsk kunsts underliv, til å bli en feiret kunstner med utstillinger i verdensmetropolene, med egen biografi, egen dokumentarfilm og stadig større etterspørsel etter alle aspektene ved sitt kunstneriske univers. (...) Pushwagner har reist seg fra de årene da han som rusmisbruker sov på gata og var en byoriginal i randen av jetsettmiljøet. Han forble en original, en for mange uforståelig, svartkledd og intens framtoning som gjerne svarte med økseskaft, bajasoppførsel og mye brennevin innabords, men som også evnet å sette begripelige ord på livet sitt. En underlig og fascinerende blanding av tilbedelse og kaos som han selv framkalte uansett hvor han beveget seg.

Les også: Mestermøte i Soft City

Les også: – Pushwagner burde reagert for lenge siden

Les også: Pushwagner: – Nytt liv til mine ambisjoner

Pushwagner. Foto: Erik Norrud

Les også: Pushwagner fikk årets høstutstillingspris

Les også: Push i storformat

Pushwagner foran egen kunst på Oslo S-fasaden. Foto: Arne Ove Bergo

Mer fra Dagsavisen