Kultur

Sår tvil om statlig Munch-støtte

Oslo kommune søkte om investeringsstøtte til nytt Munch-museum, men fikk avslag av Kulturdepartementet i statsbudsjettet for 2014. Nå vil ikke departementet svare på om de har tenkt til å støtte det nye museet i det hele tatt.

- Staten vil stille opp for Munch, uttalte tidligere kulturminister Hadia Tajik (Ap) i mars i fjor til Dagbladet. Dette kan ha fått fortgang i forhandlingene på Rådhuset, som skulle resultere i en enighet mellom SV og byrådspartiene om den såkalte «Tøyen-pakken», i bytte mot at Munch-museet ble lagt til Bjørvika.

Men den nye kulturministeren, Thorhild Widvey (H), vil foreløpig ikke komme med noe løfte om statlig bidrag til gigantmuseet.

I fjor søkte Oslo kommune om investeringsstøtte på 453 millioner kroner fra staten for 2014.

- Dette er litt for spennende, skal kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) ha uttalt til Dagbladet da han personlig leverte søknaden til departementet.

Men i desember kom avslaget fra den nye regjeringen: «Det ble ikke bevilget midler som statsstøtte til nytt Munch-museum i 2014», står det i brevet.

Støttet Lambda

Thorhild Widvey har tidligere markert sin støtte til Lambda-prosjektet på Facebook, der hun 13. desember 2011 skrev i en kommentar til striden i Oslo bystyret rundt plassering av nytt Munch-museum: «Dette er bare trist, hvordan i alle verden kan Frp og Ap holde på med dette her?????»

Når Dagsavisen henvender seg til Kulturdepartementet med spørsmål om hvorvidt Kulturministeren har tatt stilling til om hun vil støtte prosjektet, og eventuelt når støtten vil komme, får Dagsavisen først et svar på e-post fra kommunikasjonssjef Hanne Giørtz.

- Spørsmålet om Munch-museet er en budsjettsak. Byggesaken er Oslo kommunes anliggende, skriver hun.

Vil vite pris

Dagsavisen spør så om det er tatt stilling til hvorvidt Kulturdepartementet vil støtte museumsbygget, og får dette til svar:

- Dette er som sagt et budsjettspørsmål. Kan ikke si noe mer enn det.

En liten stund etter kommer et svar som Dagsavisen får beskjed om å sitere Thorhild Widvey på.

- Vi er klar over at den forrige kulturministeren signaliserte tidlig i valgkampen at hun under visse forutsetninger var åpen for statlig støtte. Vi har ikke per i dag grunnlag for å svare på spørsmålet om eventuell statlig støtte til byggingen av det nye Munch-museet. Vi trenger et ferdig forprosjekt med tilhørende kvalitetssikret kostnadsramme. Det ønsker vi velkommen, og skal da komme med regjeringens konklusjon, står det i e-posten.

Altså vil ikke den nye kulturministeren love noen statlig støtte til byggeprosjektet som er spådd til å koste 1,65 milliarder uten inventar. Men Oslo kommune har ikke gitt opp håpet om statlig støtte. Kulturbyråd Hallstein Bjercke forteller til Dagsavisen at de vil søke om støtte på nytt innen fristen som er 1. mars.

- Jeg opplever at vi har en god dialog med Kulturdepartementet rundt vår søknad, og har varslet om at den vil komme, skriver han i en SMS til Dagsavisen.

Er i gang

I september 2013 tok Kulturbyggene i Bjørvika opp prosjekteringen som ble lagt på is i 2011, da Frp trakk sin støtte til prosjektet. Kommunikasjonssjef Haakon Berg Jensen forteller at de håper å fullføre forprosjektet i mars.

- Etter det skal det foretas en ekstern evaluering av forprosjektet der tall og beregninger skal gjennomgås. Så håper vi at alt er klart til politisk behandling i høst, sier han.

- Når ser dere for dere byggestart?

- Hvis planen står seg, bør vi være i gang sommeren 2015, sier Jensen.

Vil ha avklaring

SVs gruppeleder i Oslo bystyre, Marianne Borgen, forteller at hun forventer at den nye regjeringen vil følge opp Hadia Tajiks løfte.

- Munchs samlinger eies av Oslo kommune, og har derfor ansvaret, men det er nasjonal kunstskatt. Jeg håper at den nye regjeringen vil bidra med penger, sier hun. Borgen forteller at det også er en diskusjon om ikke staten burde tatt en del av styringen av museet også.

- Det gjenstår noen viktige avklaringer nå som Byrådet har et spesielt ansvar for å bidra til. Jeg har tro på at den nye regjeringen vil kjenne sitt ansvar og støtte museet. Men det er viktig at vi har en foroverlent holdning nå, sier Borgen.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Munch-museet

Edvard Munch testamenterte i 1940 alle sine etterlatte arbeider til Oslo kommune. Munch døde i 1944.

Museet ble bygd på Tøyen for å huse samlingen, og åpnet dørene for publikum i 1963, hundre år etter Munchs fødsel.

Museet har gjennom årene også fått Munch-verker i gave eller byttet dem til seg. Over halvparten av Munchs malerier, samtlige grafiske motiver og alle eksisterende trykkplater i dag er i museets eie.

28. mai 2008 gikk bystyret inn for å samlokalisere Munch-museet og Stenersenmuseet i nytt bygg i Bjørvika. Tidligere forslag om å flytte Munch-museet var blitt nedstemt i 2002 og 2005.

27. mars 2009 vant det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos konkurransen om nytt museumsbygg med utkastet «Lambda».

Flertallet for Lambda raknet før valget i 2011, da Frp trakk sin støtte til prosjektet. Partiet valgte å tre ut av byrådet på grunn av saken.

I november 2011 skrinla et flertall i Oslo bystyre (Frp, Ap, SV, Miljøpartiet og Rødt) Lambda-prosjektet og vedtok i stedet å utrede Tøyen og Tullinløkka som alternative plasseringer for Munch-museet.

Byrådet i Oslo anbefalte i februar at man ikke går videre med de alternative forslagene.

28. mai 2013: Høyre, Venstre, KrF og SV er enige om at Lambda skal bygges i Bjørvika.

5. juni 2013: Oslo bystyre vedtar å bygge Lambda i Bjørvika.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen