Kultur

Oslo Nye Teater på vei opp igjen

Etter år med nedadgående publikumskurve har Oslo Nye Teater økt publikumsmassen i 2014. Teatersjef Kim Bjarke tror på lysere tider.

– Jeg har prøvd ut denne strategien i Danmark, og det ble en suksess, sier Kim Bjarke, som nå kan feire over ett år som teatersjef ved Oslo Nye Teater.

Og feiringen blir nok lystigere når han kan se at pilen for antall publikummere ved teatret for første gang på flere år peker oppover, etter bunnåret i 2013, med kun litt over 127.000 publikummere. Sammenlignet med snittet på over 173.000 publikummere årlig fra 2004–2008, og årssnitt på over 160.000 fra 2008–2012, må det kunne sies å være alvorlig for teatret.

Bygger tillit

I 2011 bestemte eieren Oslo kommune at Oslo Nye Teater må levere mer teater for bevilgningene, som har beløpt seg til omtrent 80 millioner årlig de siste årene. Mindre fast ensemble, gradvis overgang til å bli prosjektteater, samt å få flere folk til salene var resepten. Kim Bjarke er lettet over at de har lykkes med sistnevnte.

– Vi har spilt flere forestillinger enn før, og særlig forestillingene på hovedscenen, «Hypokonderen» med Bjarte Hjelmeland, «Guys and dolls» og «Jul i Blåfjell» har gått bra, sier han. Bjarke legger ikke skjul på at de forventer en oppgang også for 2015. Dette halvåret har hovedscenesatsingen vært den populære musikalen «Chicago».

– Jeg vil gjerne kunne sette opp forestillinger som ikke er så prøvede som «Chicago» og «Guys and dolls» på hovedscenen i framtida, men det er forbundet med en stor risiko å sette opp nytt og mer ukjent materiale. Akkurat nå handler det om å få folk til teateret, og bygge opp en tillit som gjør at de også vil komme og se det som er litt mer ukjent, men like gode forestillinger, sier han.

Musikal og komedie

Dermed vil Bjarke fortsette å sette opp en musikal i året, og gjerne også en komedie.

– Når publikum får tillit til teatret, så kan vi utvide repertoaret. Men det tar tid, sier Bjarke.

National på toppen

I 2012 og 2013 trakk Det Norske Teatret flere publikummere enn Nationaltheatret. Men i 2014 stikker National­theatret av med seieren.

Ser man på det totale antall publikummere ved de to mest besøkte institusjonsteatrene i Norge, så har Det Norske Teatret de siste to årene slått «storebror» Nationaltheatret med besøk på 220.000 i 2012 og 211.000 i 2013. Men i de ferske tallene fra 2014 som Norsk Teater- og Orkesterforening har lagt ut på Scenestatistikk.no, er situasjonen tilbake til «normalen» igjen. I 2014 har Det Norske Teatret blitt registrert med et besøkt på litt over 205.000 mens Nationaltheatret har et besøk på over. 214.000.

Mer fra Dagsavisen