Nye takter

Queen tilbake med kraft i Telenor Arena

Som nest siste stopp på «The Rhapsody Tour» kom Queen med Adam Lambert tilbake til Norge etter fire år.

Torsdag fylte de britiske ikonene Brian May (75) og Roger Taylor (72) nok en gang Norges største konsertarena til randen. Adam Lambert (40) går i Freddie Mercurys fotspor som bandets frontmann. Sammen beviste de nok en gang at Queen ikke går av moten.

Temperaturen er brennhet på innsiden av Telenor Arena på Fornebu. Publikum bruker konsertbilletten som vifte for å nedkjøle seg. «Rhapsody»-turneen har pågått i tre år. To års pause i midten har gitt fansen noe å vente på.

Queen på Telenor Arena.

Et gigantisk rødt sceneteppe glir til side idet klokka bikker åtte. Tusenvis av hender strekker seg i været når silhuetten til Queens gitarist Brian May blir synlig på et podium bak teppet. Han åpner showet med «Now I’m Here». Det er duket for en 135 minutters reise gjennom Queens største hits.

Adam Lambert overtar vokalen og dukker opp bak May i en gigantisk flosshatt. Stemningen er teatralsk, svartkledd og med røde lys pulserende fra scenen. Flosshatten må ryke for varmen idet Lambert fyrer løs på neste låt, «Somebody To Love». Men det skader ikke uttrykket, for håret under er dynket i glitter.

Brian May og Adam Lambert på scenen i Telenor Arena.

I over ti år på fem turneer har Lambert fungert som bandets hovedvokalist. Han holder flammen av Queen i live med sin mektige stemme og teatralske tilstedeværelse på scenen, både dansende rundt en tilbakelent May, på toppen av en diamantprydet motorsykkel under «Bicycle Race», eller med en stor rød vifte i hånden mellom slagene.

Mennesker i alle aldre befant seg i publikum. 70-åringene svaiet med nostalgi i blikket, 50-åringene vokste opp til Queen, og 20-åringene mintes sist nachspiel som aldri tok slutt fordi noen satte på Queen.

Lufta formelig dirrer av varme, og publikum jubler og klapper over den første låta.

Det er trommeslager Roger Taylor som åpner andre akt med en både rørende og helt rå versjon av «I’m In Love With My Car». Med kun Taylor og May på scenen forsvinner den sirkuspregede atmosfæren, og man dras inn i et nostalgisk Queen-univers med et storslått svarthvitt lysshow i bakgrunnen.

Queen på Telenor Arena

Sceneshowet gled sømløst sammen med det som foregikk på skjermen på scenen. Under «Bohemian Rhapsody» så man klipp fra den ikoniske musikkvideoen som hjalp å etablere musikkvideoen som sjanger. Selvfølgelig med nærbilder av Mercury.

Showet gikk mot en forventet slutt med de folkekjære slagerne «Bohemian Rhapsody», «We Will Rock You» og «We Are the Champions».

Queen på Telenor Arena

To dager før Telenor Arena-konserten fylte Brian May 75 år. Det er en sjanse for at dette var siste mulighet for å se May og Taylor stå på en scene sammen av denne størrelsen i Norge. Inntrykket er likevel at de britiske rockestjernene har mer å gi.

Konserten var en glimrende feiring av rocken, og ikke minst av det faktum at Queens musikk lever videre tross Mercurys fravær.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Mer fra: Nye takter