Nye takter

Mariah Careys glade jul i Stavanger lørdag

Årets julefeiring starter offisielt med konserten til Mariah Carey i Stavanger i kveld. Deretter kan adventstiden begynne.

En alminnelig oppfatning er at vi kan vente med julesangene til 1. desember. Når noen har forgrepet seg på den sesongbetonte musikken i ukevis allerede, er det nok av kommersielle hensyn. Det kan hende at det ligger økonomiske motiver bak juleturneen til Mariah Carey også, men når hun starter sin kanefart gjennom Europa i Stavanger lørdag, er det i alle fall innenfor de anstendige rammene.

Mariah Careys «All I Want For Christmas Is You» er blitt en av vår tids store julesanger. Sangen kom først på julealbumet «Merry Christmas» i 1994, og la grunnlaget for hennes eget juleverksted på siden av det som allerede er en av popmusikkens største suksesshistorier. Carey var allerede en av verdens største stjerner da hun kom med «Merry Christmas». Albumet «Music Box» hadde bekreftet statusen året før. Sammen med etterslep av forgjengeren «Emotions» fra 1992, solgte Carey 200.000 album i Norge i 1993. Alt lå til rette for en julepresang av de helt store da hun kom med julealbumet sitt i 1994. Hvor godt den ble mottatt er mest en definisjonssak.

Saken fortsetter under bildet. 

Mariah Carey, jula 1994, da verden for første gang fikk høre «All I Want For Christmas Is You». FOTO: DANIELA FEDERICI/SONY MUSIC

Mariah Carey, jula 1994, da verden for første gang fikk høre «All I Want For Christmas Is You». Foto: Daniela Federici/Sony Music

Les også: Mariah Carey kommer alltid tilbake

I Norge nådde albumet en 11. plass på VG-lista. Vi i Norge var nok mer opptatt av «The Julekalender» dette året. Dette var nok likevel ikke en reell plassering, men minner oss om den gamle debatten om VG-listas utforming. Her ble ikke platesalg på bensinstasjoner, kiosker, og andre mer folkelige utsalgssteder tatt med, og det var nok her store deler av publikummet hennes fikk tak i musikken sin. I en artikkel fra NTB 22. desember 1994 ble 57.000 oppgitt som salgstall. «The Julekalender» hadde solgt 103.000. «Merry Christmas» fikk to år etter platinatrofé for 50.000 solgte. Selv husker jeg rykter i bransjen om at utgiftene til datidens TV-annonsering var blitt så høye at Sony Music måtte selge 80.000 før de begynte å tjene penger. Dette lar seg imidlertid ikke bekrefte.

Anmelderen i Arbeiderbladet, meg selv, var kjølig innstilt: «Det blir fort veldig pompøst og selvhøytidelig når Mariah Carey går løs på den store høytiden med den ikke fullt så store stemmen sin», sto det. Dette var en underlig konstruksjon av ord, så lenge Carey virkelig hadde en av de største stemmene i popmusikken. Kritikken gikk nok mer på bruken av stemmen i denne sammenhengen: «Stemmen hennes høres for første gang litt anstrengt ut, og det kan vi ikke ha noe av i den stille høytiden. Hun har dessuten satt seg fore å kopiere lyden av Phil Spectors klassiske julealbum i flere av sangene, uten å være i nærheten av originalen», ble det hevdet. Albumet fikk 2 av 6 poeng.

Mariah Carey gikk virkelig Phil Spector i næringen, helt konkret med en versjon av «Christmas (Baby Please Come Home»)», som når den framføres av Darlene Love er den aller beste amerikanske julesangen fra popalderen. Et litt morsomt sidespor på albumet til Carey er den gamle hymnen «Joy To The World», som fikk et tillegg av «Joy to The World» av Hoyt Axton, best kjent med Three Dog Night, som ikke er en julesang i det hele tatt, men ble et morsomt opptrinn som noe av oss satte pris på. Et lite høydepunkt ble utpekt likevel, «Jesus Born On This Day», en vakker liten sang hun hadde skrevet sammen med produsenten Walter Afanasieff.

Walter Afanasieff hadde sannsynligvis en god jul uansett, han produserte også Kenny Gs julealbum «Miracles» i 1994, som vi i samme anmeldelse ga 1 av våre 6 poeng. Men Kenny G gikk til gjengjeld helt til topps på albumlista i USA, der Mariah Carey måtte nøye seg med en 3. plass. Karakter-vinneren vår blant juleplatene dette året var steelgitaristen Ben Keiths «Seven Gates». Den er fortsatt anbefalt.

Saken fortsetter under bildet. 

Mariah Carey fortsetter å synge julesangene sine. Her under tenningen av juletreet på Rockefeller Center i New York i 2014.  FOTO: CHARLES SYKES/AP/NTB SCANPIX

Omslaget på Mariah Careys album «Merry Christmas» fra 1994, en stor suksess i jula dette året, men bare halvparten så stor som «The Julekalender» i Norge. 

Les også: Større enn Madonna

Nye Takters lesere kåret Mariah Careys «Merry Christmas» til årets dårligste album, selv om vi tillater oss å tvile på om så mange av dem virkelig hadde hørt det. Jeg hørte nok aldri på dette albumet igjen selv heller. Det skal innrømmes at jeg mange år senere så en film som het «Love Actually», der det liksom er ei skolejente som synger en sang som heter «All I Want For Christmas Is You». Da trodde jeg en liten stund at det var en helt ny sang. Den hadde aldri vært utgitt på fysisk singelplate med Mariah Carey, og derfor heller aldri blitt registrert som en hit. Nå skal den snart igjen være en av de mest spilte sangene på radio over hele verden.

Mariah Carey fortalte om julealbumet i et intervju med Vera Kvaal i NRK, som møtte henne i New York i 1994.

– Hvert år når jeg går for å kjøpe julealbum finner jeg ingen jeg elsker 100 prosent. Jeg ville lage ett for meg selv. Jeg elsker jula og fridagene, jeg ville lage et album jeg kunne synge med til, skrive noen nye sanger, det var bare moro å gjøre. Og nå når det nærmer seg jul kommer jeg til å like den enda bedre, sa Carey. Som kunne fortelle at jula hadde forandret seg for henne etter det store gjennombruddet, fordi hun nå kunne kjøpe finere presanger til folk, og nettopp hadde kjøpt et hus til mor.

Oppfølgeren «Merry Christmas II You» kom i 2010, og vakte langt mindre oppstuss. Men Mariah Carey er opptatt av jul. Hun har planer om en full spillefilm basert på «All I Want For Christmas Is You». Litt mindre idyllisk er utgangspunktet for TV-filmen «A Christmas Melody» fra 2015, som Carey regisserte selv. Den handler om en alenemor som flytter tilbake til hjembyen og møter igjen sin gamle rival, som nå er en lite samarbeidsvillig leder av det lokale samarbeidsutvalget på skolen. Sistnevnte spilt av Carey selv.

Mariah Careys karriere har vært en berg-og-dalbane, men står som helhet fram som en stor suksesshistorie. Den amerikanske versjonen av samlealbumet «#1 To Infinity» fra 2015 inneholdt 18 singler, som alle hadde vært nr. 1 på Hot 100 i USA. Den nye låten «Infinity» endte imidlertid på 82. plass. I 2018 har hun fått mye god omtale for det nye albumet «Caution». Dette inneholder morsomt nok produksjonsbidrag fra både Østfold (Fred Ball) og Rogaland (Peder «Lido» Losnegård). Hele europaturneen starter i Stavanger lørdag, så man kan ikke vite sikkert hva som kommer. Men i desember i fjor var konsertene svært julete, med bare et par gamle hits i tillegg til de sesongbetonte sangene.

Mer fra: Nye takter