Nye takter

Årets beste album

Kritikertoppen 2016 er klar. Her finner du musikkritikernes 40 beste av året.

Landets musikkritkere har avgitt sin stemme og det er David Bowie som har laget årets beste album. Årets beste norske album er det Jenny Hval som står bak. Her er hele lista.

1. David Bowie: Blackstar

Enda en gang gikk David Bowie helt nye veier. Uten å gjøre et febrilsk forsøk på å høres moderne ut, men med virkemidler som gjør «Blackstar» til enda et album som vil vise seg å være tidløst. Omstendighetene gjør det bare enda litt sterkere.

Les Dagsavisens anmeldelse av albumet: Alle tiders stjerne

Les også: Høyt i toppen, den svarte stjerna

2. Nick Cave: Skeleton Tree

Nick Caves 15 år gamle sønn døde etter et fall fra en klippe.  Hans « Skeleton Tree» viser at det er umulig å reise seg fra et slikt slag. Likevel er det nettopp det  Cave gjør på sine helt egne premisser, og med glimt av håp som omfavner de som står tilbake.

3. Leonard Cohen: You Want It Darker

Leonard  Cohen mer enn antyder at han begynner å få nok. Hans nye album er en halvtime med dempet refleksjon til svært smektende musikk. «You Want It Darker»? Leonard  Cohen gir oss mørket.

4. Radiohead: A Moon Shaped Pool

Et imponerende stykke musikk på dette stadiet. Et innadvendt album, med sarte stemninger og mye stille refleksjon. Uten å være pretensiøst forseggjort, men med behagelig dybde i trommer og bass, ofte med dub-aktig tyngde, med ornamenter på gitarer og tangenter som vekselvis er beroligende og forstyrrende.

5. Jenny Hval: Blood Bitch

«Blood Bitch» biter fra seg med blod, gle­­­de og tårer. Platen er tynget av naturens og følelseslivets symboltunge sykluser, og hvordan de påvirker oss som individ og samfunn. Det er uhyre stemningsfullt og intrikat, med melodilinjer som pumpes fram under Jenny Hvals besnærende vokal.

6. Frank Ocean: Blond

Frank Ocean overbeviser på et album om rus og utenforskap. Han tar ikke minste motstands vei. Han vil ha suksess, men gir fingeren til plateselskap og Amerika. Popmusikk skal være slik; undrende, men insisterende. Albumet er skittent og har en slags følelse av 70-tallet. R & B på gamlemåten, med gitar og sprengkraft. Følelser og politikk.

7. Hjerteslag: Vannmann88

Sjelden hører vi god, gammeldags rock framført med større overbevisning, en sterkere følelse av nødvendighet.  Hjerteslag gjør rock til et drama som er større enn størst, med en gitardrevet brennende glød man kunne tro var gått ut på dato. Derfor er det ekstra godt å høre hver gang noen får det til.

8. Angel Olsen: My Woman

Angel  Olsen har hittil befunnet seg et stykke ute på de alternative kantene, men dette er musikk som godt kan finne et større publikum. En større og mer strøken produksjon nå, med lettere tilgjengelige sanger. «I dare you to understand/ What makes me a woman», synger hun, og vi må gjøre så godt vi kan.

9. Solange: A Seat At The Table

Solange Knowles har endelig funnet sitt eget musikalske rom. «A Seat At The Table» er eit album med R&B som heller mot gamlemåten, tidlig 80-tallet og en rød tråd lydmessig. Tematikken her er identitet og de svarte i Amerika. En artist som ikke trykker seg opp i ansiktet ditt, men som heller lar musikken tale for seg.

10. Beyonce: Lemonade

En sterk skildring av problemer i et ekteskap. Med en tilhørende film der de samme sangene skildrer svarte kvinners plass i amerikansk historie. Til sammen er dette en  genistrek. Som når hun stiller det avgjørende spørsmålet helt til å begynne med: «Why don’t you see me»?

Les også: Årets beste låter

11. A Tribe Called Quest: We Got It From Here – Thanks 4 Your Service

12. Bon Iver: 22, A Million

13. Car Seat Headrest: Teens Of Denial

14. Anderson .Paak: Malibu

15. PJ Harvey: The Hope Six Demolition Program

16. Emile The Duke: Aasen tar helg

17. Kvelertak: Nattersferd

18. Gojira: Magma

19. Darkthrone: Arctic Thunder

20. Whitney: Light Upon The Lake

21. Rihanna: Anti

22. Stein Torleif Bjella: Gode liv

23. Margo Price: Midwest Farmer's Daughter

24. Kanye West: The Life Of Pablo

25. Vilde Tuv: D'meg

26. Sturgill Simpson: A Sailor's Guide To Earth

27. Årabrot: The Gospel

Les også: Platebutikk mot alle odds

28. Chance The Rapper: Coloring Book

29. Lambchop: Flotus

30. Blood Orange: Freetown Sound

31. Drive By-Truckers: American Band

32. Darling West: Vinyl And A Heartache

33. Savages: Adore Life

34. Highasakite: Camp Echo

35. Cass McCooms: Mangy Love

36. Aurora: All My Demons Greeting Me As A Friend

37. Kaytranada: 99,9%

38. The Switch: Album

39. Biosphere: Departed  Glories

40. The Rolling Stones: Blue & Lonesome

Les også: Tidligere vinnere av Kritikertoppen