Nye takter

Rapperen som endelig sto fram

Han var redd for reaksjonene. Men nå kan Karsten Marcussen (28) fastslå at han har skrevet seg inn i historiebøkene, som den første rapperen i Norge som kom ut av skapet.

– Jeg var usikker på hvor mye folk ville bry seg. Vi lever jo i 2016. Men det er hyggelig at jeg har fått så mye oppmerksomhet. Dette er jo norsk hip hop-historie. Jeg skriver meg inn i historiebøkene, sier Karsten Marcussen.

I hip hop-Norge er han kjent som som rapperen Big Daddy Karsten. Navnet henspiller på den amerikanske rap-legenden Big Daddy Kane. De siste årene har Big Daddy Karsten blitt kjent særlig gjennom VGs nett-tv-serie Skeez TV. Der møtes rappere til battle, der de bekjemper hverandre med fornærmelser. Her var Big Daddy Karsten en av de tøffeste. Skjellsordene haglet, og gjerne om legning.

– Jeg drev mye med battle-rap, og det var det vanlig å bruke «gay jokes» for å få motstanderen til å virke svak.

– Jeg har brukt «homo» som skjellsord selv i flere låter. Det er ikke noe jeg er stolt av i dag. Men jeg var veldig usikker på meg sjøl. Og iallfall måtte ingen tro at jeg var homo - for det var jeg jo, sier Marcussen.

Kom ut på Facebook

Helt fram til forrige uke var det ukjent for rap-miljøet at Marcussen var homofil. I en Facebook-diskusjon fortalte Marcussen at han hadde vært ute og handlet klær, en venn spurte: «Har du hatt med deg en søt jente på shopping?». Da tok Marcussen mot til seg og svarte: «Ingen chicks på meg (...) I’m about dem boys»

– I sommer hadde jeg bestemt meg: Hvis noen spør, skal jeg være ærlig. Så dukket temaet opp i en Facebook-diskusjon, og jeg tenkte: Nå har jeg fått et spørsmål, nå skal jeg stå for den jeg er, nå skriver jeg det, forteller Marcussen.

Var redd

Rapperen kommer fra Arendal, der han var med i rap-duoen Folkefiender, samtidig som han jobbet med eget materiale og ga ut egne låter. Tidligere i år flyttet han til Oslo. Det ga støtet til å stå fram.

– Jeg var redd for at andre skulle skjønne at jeg var homofil. Dette gjaldt jo ikke bare i rap-miljøet. Jeg har levd hardt og gæli, og de festemiljøene var ikke spesielt homovennlige. Jeg hadde for mye stress i livet mitt allerede, til at jeg klarte å tenke på å stå fram som homofil. Det var en hemmelighet jeg hadde tenkt å ta med meg i grava. Jeg hadde mange tunge stunder.

– Nå er jeg en voksen mann, jeg er rusfri, livet mitt er stabilt, det var enklere å akseptere denne siden av meg selv. Og i sommer kom jeg til erkjennelsen at jeg var homofil. Ikke bifil. Det er menn jeg kan elske, forteller Marcussen.

I Facebook-diskusjonen som fulgte fortalte rapperen med artistnavnet Tommy Orion om hvordan han selv for 10 år siden sluttet med rap, da han opplevde at han ble motarbeidet av norsk hip hop-miljø på grunn av sin homofile legning. I dag konstaterer Marcussen at homofobien i norsk hip hop var mindre enn han hadde fryktet.

– For en som hater stereotypier, har jeg vel vært flink selv til å stereotype det norske hip hop miljøet. Rap har vel ikke fremstått som den mest tolerante sjangeren. Rap-musikken har ofte – ikke alltid, men ofte – vært både homofiendtlig og kvinnefiendtlig. Men det norske hip hop-miljøet var bedre enn jeg trodde. Jeg har fått utrolig mye støtte.

– Jeg hadde sett for meg noen scenarier som var helt annerledes enn realiteten ble. Jeg hadde sett for meg å miste både lyttere og venner. Men vennene mine har jeg fortsatt. Om jeg har mistet noen lyttere, tviler jeg på. Faktisk har jeg fått 300 nye følgere på Spotify. Og om noen ikke vil høre på musikken min fordi jeg liker menn - OK kjipt for deg, det er ikke noe stort tap for meg.

Forelskelse

Nå har Big Daddy Karsten en ny mixtape klar for utgivelse i desember, «Junkfood», og en ny låt er ute nå: «Sitter i saksa».

– Singelen handler om min første ordentlige forelskelse. Den opplevde jeg i sommer. Det er en ulykkelig kjærlighetslåt. Samtidig som den er fin også.

– Så lenge har jeg vært så ærlig om så mye - og ikke om dette. Det var en lettelse å stå fram. Nå ble det mulig å snakke om meg sjøl og være meg sjøl fullt og helt i musikken, sier han.

Hylles av Don Martin

«Jeg er en av mange som har venta lenge på at noen skulle stå fram som du gjorde». Dette skrev rapperen Don Martin på sin blogg, da Big Daddy Karsten sto fram som homofil forrige uke.

Don Martin er en av veteranene i rap-Norge, han har vært med i gruppa Gatas Parlament, og hadde en stor hit som soloartist med Oslo-hyllesten «Nilsen». På bloggen sin skriver han om hvor viktig det er for norsk hip hop at Big Daddy Karsten våger å være åpent homofil. «Det har vært en svakhet med kulturen vår, som jo nettopp handler så mye om å representere hvem man er, at det har vanskelig for mange å få være hvem de er – helt. At det liksom har vært greit samtidig å være diskriminerende, hatefull, nedsettende om legning mens kulturen vår på alle andre felt handler om å slåss mot nettopp folk som vil holde andre nede», skriver Don Martin.

Nyeste fra Dagsavisen.no: