Nye takter

Festivalene topper med menn

80 prosent av headlinerne på norske musikkfestivaler er menn eller grupper bestående av menn, viser en gjennomgang Dagsavisen har gjort.

Dagsavisen har gjort en opptelling blant headlinerne til ni av Norges største og mest kjente musikkfestivaler. Av de ti gruppene eller artistene som festivalene selv velger å sette øverst på plakaten er 80 prosent menn eller grupper bestående av minst én mann. 20 prosent er kvinner eller grupper bestående av minst en kvinne (se faktaboks).

Festivalen med færrest kvinnelige navn øverst på plakaten er Bukta i Tromsø. Av de ti øverste navnene på festivalplakaten er det kun menn.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kunstneriske vurderinger

Festivalsjef i Bukta, Lasse Pettersen, til Dagsavisen at kjønnsbalanse ikke er et fokus når de booker band og artister.
– Vi ønsker å booke band som er bra, relevante og aktuelle. Jeg føler at gjennom de åra vi har arrangert festival har vi tidvis hatt en god kvinneandel, men kjønn er ikke et fokus vi har når vi gjør våre kunstneriske vurderinger, sier Pettersen.

Samtidig understreker han at det er en del tilfeldigheter i spill.
– Det er nok ikke alle mekanismer dere tar høyde for. Vi har for eksempel hatt en konkret forespørsel på Susanne Sundfør, men hun var ikke tilgjengelig. Vi legger inn bud på 4-500 artister før vi lander på de 40 som står på scenen, så det er litt tilfeldigheter her, sier Pettersen.

LES OGSÅ: Til Molde med Northug-hyllest

Drammen topper

Den festivalen på lista vår med høyest kvinneandel blant headlinerne er Drammen Elvefestival. Festivalsjef Tom Søgård forteller at det er bevisst.
– Vi har selvfølgelig kvinneandel i bakhodet. Den var litt lav i fjor, så det er bevisst at vi har gjort noe med det i år, sier Søgård.

I motsetning til de aller største pop- og rockefestivalene, som gjerne kan ha over 50 artister på menyen, er det bare 11 artister og band som er booket til Elvefestivalen. Av de 11 har fem minst en kvinne som et sentralt medlem. Selv om Elvefestivalen har vært bevisste kvinneandelen er det også tilfeldigheter som spiller inn her.
– Det er ikke sånn at man ikke alltid kan velge de artistene man vil heller. Det handler litt om hvem som er på turne i øyeblikket, hva som passer i programmet vårt i år og hvem som er aktuelle, sier festivalsjefen.

Konkret mandat

Pettersen i Bukta sier det er andre grunner enn kjønn som bestemmer hva de booker.
– Vi er en stiftelse med et konkret mandat for hva vi skal gjøre og hvem vi skal være til for. Vi er en rockefestival, og vi skal ivareta og utvikle det nordnorske. Det er den bestillinga jeg jobber ut ifra når jeg gjør kvalitative kunstneriske vurderinger, ikke kjønnskvotering. For eskempel Baby in vain som spiller i år er kvinneband, men vi har booket dem fordi de er et fett rockeband, ikke fordi de er kvinner, sier Pettersen.

Mer fra Dagsavisen