Nye takter

Lady Gaga stopper pressen

Norske pressefotografer nekter å skriver under på Lady Gagas fotokontrakt. Nå ønsker Dagbladets kulturredaktør en

Lørdag og søndag opptrer den nye superstjernen Lady Gaga for to utsolgte hus i Oslo Spektrum. Foran konserten har Lady Gagas management lagt fram en kontrakt for norske pressefotografer som legger sterke restriksjoner på bruken av bildene. Verken bildebyrået Scanpix eller de store norske avisene har gått med på kontrakten, og vil dermed ikke ta bilder av Lady Gaga på scenen i Oslo. Ved lignende tilfeller har flere aviser valgt å la være å anmelde konserten.

– Vi skriver ikke under på Lady Gagas fotokontrakt slik den er utformet nå, fordi den begrenser vår bruk av bildene og gir oss dårlige arbeidsvilkår. Vi skulle ønske at de store mediene kunne stå sammen om å boikotte anmeldelser av konserter hvor artistene legger fram uakseptable fotokontrakter, sier Jo Randen, kultur- og debattredaktør i Dagbladet.

Fotokontrakten fra Lady Gagas management Ate My Heart Inc spesifiserer at bildene bare kan brukes i forbindelse med omtalen av Lady Gaga-konserten i påfølgende nummer av den aktuelle publikasjon, ikke i framtidige utgaver, eller i andre medier eller publikasjoner.

Vil anmelde

– Lady Gagas management vil ikke gjøre noen unntak fra denne kontrakten. Det har de understreket overfor oss i dag, sier markedssjef Kristin Svendsen i Live Nation Norge, som arrangerer konsertene i Spektrum.

Mange internasjonale stjerner legger fram kontrakter der de forlanger kontroll over bruken av fotografier tatt under sine konserter i Norge. Rammstein, Leonard Cohen og Justin Timberlake er blant artistene som de siste årene har opplevd anmelderboikott i norske medier etter avviste fotokontrakter.

Både VG, Aftenposten og Dagsavisen har nektet å skrive under på Lady Gagas fotokontrakt, men åpner for å anmelde konserten likevel.

– Vi vurderer å anmelde konserten uten bilde, av hensyn til leserne. De skal ikke bli rammet, selv om Aftenposten synes slike fotokontrakter er sterkt kritikkverdige, sier Aftenpostens nyhetsredaktør Ole Erik Almlid.

Nettavisens underholdningsdel Side2 kommer ikke til å dekke Lady Gaga-konserten, fordi de ikke får ta bilder i det hele tatt.

– Vi har fått beskjed om at nettmagasiner ikke får tillatelse til å fotografere. Da blir det ikke interessant for oss å dekke konserten. Stadig flere store artister har slike restriksjoner. Det er merkelig og arrogant, synes Gaute Tyssebotn, redaktør for Side2.

Oppfordret til nekt

I 2007 krevde Dolly Parton retten til å forhåndsgodkjenne bilder tatt under hennes konsert i Oslo Spektrum. Da gikk en rekke norske presseorganisasjoner sammen om en uttalelse der de oppfordret norske redaktører til å nekte å dekke arrangementer «som legger hinder i veien for den frie nyhetsformidling».

Etter Justin Timberlakes konsert i Oslo Spektrum samme år gikk VGs kommentator Stein Østbø ut og krevde avisboikott av konserter med fotokontrakter, og viste til at VG og Dagbladet var de eneste som hadde stått sammen om å nekte å dekke Timberlake-konserten.

– I en rekke tilfeller er Dagbladet og VG blitt enige om å boikotte sammen. Jeg skal diskutere dette videre med VG fram mot helgen. Står Dagbladet alene om en slik boikott av Lady Gaga, vil effekten svekkes. Jo mer samlet pressen står, jo større sjanse er det for at dette uvesenet tar slutt. Vi gjør dette for at leseren til syvende og sist skal få en bedre service, med både bilder og tekst fra slike konserter, sier Jo Randen i Dagbladet.

Kritisk

VGs nyhetsredaktør Helje Solberg vil ikke i utgangspunktet gå med på en anmelderboikott av Lady Gaga-konserten.

– Hvis vi anser at leseren har interesse av å lese en anmeldelse av Lady Gaga, så anmelder vi. At vi ikke skriver under på en slik fotokontrakt betyr ikke at vi avstår fra å dekke Lady Gagas norgesbesøk, sier Helje Solberg, og understreker:

– Men vi er sterkt kritiske til denne typen kontrakter. Det er bekymringsfullt at det i økende grad legges begrensning på pressens dekning av kulturelle og sportslige arrangementer. Dette rammer særlig pressefotografer, og det strider mot prinsippet om fri nyhetsformidling, sier Solberg.

– Dagsavisen forholder seg til at det ikke er noe pålegg fra redaktørforeningen i forhold til dette. Vi vil bringe tekst fra Lady Gaga-konserten, selv om vi ikke får trykke bilder. Det er viktig med en debatt om dette, og at både redaktørforeningen og andre presseinstanser blir enige om en felles politikk på dette feltet, sier Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer, og understreker:

– Vi går ikke med på fotokontrakter som legger begrensinger på bruk av bilder som rettmessig tilhører oss. Vi mener at en såpass stor begivenhet som dette ikke bør forbigås. En eventuell anmeldelse vil vi i så fall trykke med beskjed om at fotokontrakt gjør det umulig med bilder fra konserten.

Mer fra Dagsavisen