Nye takter

Opera for nybegynnere

Har du aldri satt din fot på en gulnet marmorflis, sier du? Fortvil ikke. Dagsavisen gir deg følgende guide til alt du trenger å vite om opera og ballett.

Abonnement: Gir opera- og ballettentusiaster muligheten til å kjøpe billetter til mange forestillinger på en gang, og sitte på faste plasser i salen. Ikke spesielt mye billigere, men mye mer prestisjefylt.

Alt: Dame med mørkere syngestemme, får sjelden viktige roller.

Arabesk: Ballettspråk for å stå på ett ben, alias en tå.

Arie: Fint navn på en lang, ofte klagende solosang.

Avlyst: Det hittil mest brukte ordet i Opera, Den nyes program. Se også «Jorden rundt på åtti dager», «Kverndokk, Gisle», «Søderlind, Ragnar», «Tannhäuser» og «Vaage, Knut».

Ballerina: Italiensk for «kvinnelig danser». Ballettdame med tær som er enda spissere enn albuene. Så vidt.

Ballett: Fint ord for tåspissdans i tyllskjørt med klassisk musikk i bakgrunnen.

Se «Ballerina».

«Barbereren i Sevilla»: Opera av Gioachino Rossini. Kalles «komedie» uten egentlig å være spesielt morsom. Handler om kjærlighet, helten gifter seg i slutten. Ingen dør(!)

Barré: Fint ord for stanga ballettdanserne holder seg i mens de øver.

Baryton: Mann som verken er tenor eller bass (se disse), men noe midt i mellom. Synger ofte de «morsomme» rollene som «levemann» eller lignende.

Bass: Mann med dyp stemme, tenk Bamsefar i Lia, minus pels.

Bjørvika: Konstant vindnedkjølt område i Oslo, godt gjemt bak mangefelts motorveier og (snart) tårnende høyhus. Operaen, den nye ligger her (se marmor).

«Bohème, La»: Fransk for «Bohemen». Berømt Puccini-opera om fattige kunstneres manglende evne til kommunikasjon. Bohemen dør. Se Puccini.

Brünhilde: En av de viktige rollene i Wagners operaer. Synges av en over middels kraftig kvinne i lite flatterende vikingkostyme med metallkorsett, spyd og hjelm med vinger. Showet er ikke over før hun, alias «the fat lady», synger. Se «Tannhäuser» og «Wagne»r.

Curran, Paul: Skotte. Blir ny operasjef 1. januar 2009. Har ambisjoner om å «fortelle gode historier». På italiensk eller tysk, antagelig – nesten all opera synges på andre språk enn norsk.

DDE: Folkelig band med tekster om rumper og råkjøring langs E6. Skal spille til dans i operaen. Se Simensen, Bjørn.

Etikette: Fint ord på besteborgerlig oppdragelse. Handler mye om å komme presis og holde snorkingen og juvelraslinga på et nivå som ikke overdøver musikken. Se «Abonnement» og «Juveler».

«Figaros bryllup»: Såkalt «komedie» av Wolfgang Amadeus Mozart. Handler ikke uventet om et bryllup. Ingen dør.

Flagstad, Kirsten: Dama på 100-lappen. Norsk, nå avdød sopran (se denne), mest kjent for å synge Wagner (se denne). En av de første (og eneste) norske superstjernene, med egen stjerne på Walk of Fame i Los Angeles.

Gallaforestilling: Fint navn på åpningskonsert, hvor fiffen samles for å se og bli sett. Se juveler.

Gul: Fargen på gulvene i Operaen, den nye. Se marmor, italiensk.

IFA, alias Ivar F. Andresen: Nå avdød norsk operasanger, i ettertiden best kjent for lakrispastillen som bærer hans navn. Nå også i sukkerfri versjon.

«Jorden rundt på åtti dager»: Opera som skulle åpnet Operaen, den nye, men som måtte utsettes da det ble oppdaget at bygget likevel ikke var ferdig et par måneder før åpningen.

Juveler: Obligatorisk tilbehør for eldre, kvinnelige operagjengere med abonnement (se dette). Rasles diskret med i pausen.

Kverndokk, Gisle: Komponist. Har skrevet «Jorden rundt på åtti dager» (se utsatt).

Marmor, italiensk: Ble etter mange og lange runder valgt som byggmateriale for Operaen, den nye, etter at mange og lange tester viste at det var det steinslaget som ville skifte farge fortest. Se «Gul».

«Nattens dronning»: Verdens mest berømte arie (se denne). Synges av en sopran som er valgt ikke fordi hun er en spesielt karismatisk sceneframtoning, men fordi hun kommer opp på de høyeste tonene.

«Nessun dorma»: En operasang mange har hørt uten å vite at det er opera. Flittig brukt i bil- og kjeksreklame på TV.

«O sole mio»: Verdens mest berømte operasang som ikke er en operasang. Framført av Pavarotti. Dessuten Elvis, da med teksten «It's now or never».

Ole Ivars: Danseband med seks Spellemannspriser. Dette er kvalitetsstempel så solid at bandet skal åpne Operaen, Den nyes scene 2 (se denne). Best kjent for sangen «Nei, så tjukk du har blitt» (se «Brünhilde», «Pavarotti»). Simensen, Bjørn (se denne) skal lørdag synge med på «Jag trodde änglarna fanns».

Opera: Syngeteater hvor menn og kvinner i gammeldagse kostymer bruker svært mye pust og patos på å uttrykke sin kjærlighet eller gjerne hat, før dramatiske ting skjer. Komedier (se «Barbereren i Sevilla» og «Figaros bryllup») ender alltid med bryllup, tragedier (se «Bohème, La» og «Tosca») alltid med at noen, gjerne flere, dør. Bør ikke forveksles med nettleseren med samme navn.

Operaen, Den nye: Se «Bjørvika».

«Orfeo»: Opera av Claudio Monteverdi. Regnes som en av verdens første operaer, settes opp på Scene 2 i mai. Handler om sangguden Orfeo og kjæresten hans Euridice. Euridice dør.

Pas-de-deux: Fransk for «steg for to», uttales pa-de-dø. Dans for to, består oftest av at en mann i strømpebukse løfter en kvinne i strutteskjørt (se ballerina) på strake armer mens han prøver å få det til å se lett ut. Se «Svanesjøen».

Pavarotti, Luciano: Italiensk, nokså nylig avdød operasanger. Aller mest kjent for sviskesang og alle popstjernevennene sine, for eksempel Bono i U2. Se «O sole mio».

Piruett: Snurredans.

PJ Harvey: Tynn britisk rockedame. Har ingenting med opera å gjøre, men skal synge der likevel.

Puccini, Guiseppe: Død italiensk komponist. Skrev «Bohème, La» (se denne).

«Jorden rundt på åtti dager»: Stykke komponert av Kverndokk, Gisle (se denne) som skulle åpnet Operaen. Se avlyst og utsatt.

Konsertversjon: Opera uten kostymer og skuespill, av Operaen, den nye regnet som et fullverdig alternativ til full pakke.

Remlov, Tom: Operadirektør fra 1. januar neste år. Takket ja til jobben fordi skuespillerkarrieren var nede i en liten bølgedal.

Scene 2: Det minste konsertlokalet i Operaen, Den nye (se denne). Skal være «en visningsarena for utvalgte kvalitetsproduksjoner». Dette feires med at Ole Ivars åpner scenen før DDE overtar (se disse).

Simensen, Bjørn: Sjef for Operaen, Den nye (se denne). Glad i å bestille og betale for varer han ikke bruker (se «Vaage, Knut» og «Søderlind, Ragnar»). Dessuten glad i danseband (se «DDE» og «Ole Ivars»).

Sopran: Dame med lys stemme, tenk Mariah Carey, bare med mer klær. Og større kropp.

«Svanesjøen»: Verdens antakelig oftest parodierte ballett, mye på grunn av at det er «fugler» som danser, komplett med fjær i håret. Musikken er komponert av Tsjaikovskij. Svanen og prinsen dør.

Søderlind, Ragnar: Komponist. Fikk i 2003 bestilling av Simensen, Bjørn (se denne) på å lage en opera basert på Henrik Ibsens «Fruen fra havet» til Operaen, den nyes åpning i Bjørvika (se denne). Ble i 2006 klar over at denne ikke skulle åpne Operaen likevel. Skrev likevel ferdig, men fikk i 2007 beskjed om at Simensen ikke ville sette den opp i det hele (se avlyst).

«Tannhäuser»: Wagner-opera som skulle blitt satt opp i Operaen, Den nye i vår, men ble avlyst. Den kvinnelige helten dør. Se «Wagner» og «Avlyst».

Tenor: Mann med lys stemme. Tenk Mika, bare uten popkulturreferansene.

«Tosca»: Puccini-opera (se Puccini) om den oversjalu sangerinnen Tosca, som har gitt navn til en kake med mandelfyll. Tosca dør, etter først å ha drept en annen.

Tåspissdans: Se «Ballett».

Utsatt: Det nest mest brukte ordet i Operaen, Den nyes program. Se «Jorden rundt på åtti dager» og «Tannhäuser».

Vaage, Knut: Komponist. Fikk bestilling av Simensen, Bjørn (se denne) på å lage en opera som skulle åpne scene 2 i Bjørvika (se disse). Skrev enakteren «Veslefrikk», og fikk så beskjed om at Simensen ikke ville sette den opp likevel (se «Avlyst»).

Wagner: Død tysk komponist, en av Hitlers favoritter. Se også «Brünhilde», «Tannhäuser».

De fire store: Mozart, Puccini, Tsjaikovskij og Wagner.

Mer fra Dagsavisen