Nye takter

Knallhard bluesbasert rikssynsing

Black Debbath

«Den femte statsmakt»

Duplex Records/TUBA

Karakter: 5

For Black Debbath er ingen sak for liten de er et talerør for den tausemajoriteten; postbud hore eller fut. De rocker for oss småfolket og fordet er vi dem evig takknemlige. Black Debbath har på deres siste plate Denfemte statsmakt tatt på seg rollen som rikssynsere.

Til Black Debbaths tidligere meritter hører galskap som Gartnerlosjen HurraTorpedo Aasen og flere av herrene involvert i barne-TV. Dere er hervedadvart foreldre der ute. Black Debbath er pur tekstlig moro i form avliksomseriøse tema i Black Sabbaths musikalske drakt. Og parodien påsjangeren er svært så treffende det låter troverdig nok som heavyrock anno1972. En utlending ville nok ikke avslørt at dette er humor kanskje derforlåten «Den femte statsmakt» følges opp med engelsk forklaring i «What theprevious song was about»?

Black Debbath debuterte i 1999 med albumet «Tung tung politisk rock» åretsutgivelse har en slags undertittel lydende «Blytung bluesbasertrikssynsing». De tar EU-debatten i låten «Ja og nei til EF!» en slagsdrøfting med innspill fra begge sider. Den er signert Lars Lønning sønnentil Stortingets visepresident Inge Lønning. Her er sårt innlegg om samliv oghvor vanskelig det er å være mann. Egil Hegerbergs «Min kone forlot meg mensjeg sto og fiska» skal være en påminner om hvordan mannens makt i hjemmetpå jobb og i det offentlige rom er svekket. Refrenget går som følger: Minkone forlot meg mens jeg sto og fiska – just mens jeg dro en skrei – minkone forlot mens jeg sto og fiska – hun forlot meg.

Norskfagets stilling står på dagsorden i «Styrk norskfaget»: Orddelingen erpå ville veier og undervisningsministeren bør trekkes i lønn er budskapet.Det er også rom for miljøvern i «Vi må redde geirfuglen (En faunapolitiskkraftsalve)». At den røde rikssynsertråden ryker i «Voggesang tiltrønderen» tilgir vi. Moro lell.

Mer fra Dagsavisen