Nobels litteraturpris til Polen

Nobels litteraturpris for 2018 går til den polske forfatteren Olga Tocarczuk

Tokarczuk har vært en favoritt til å motta prisen og lå høyt på bookmakernes lister foran utdelingen.

Hun er utdannet psykolog og debuterte som forfatter i hjemlandet i 1989 med diktsamlingen «Miasta w lustrach» («Byer i speilet»). Hun romandebuterte i 1993.

Hun har skrevet åtte romaner og tre novellesamlinger og er oversatt til tretti språk.

I fjor ble Olga Tokarczuk tildelt den internasjonale Man Booker-prisen i for romanen «Flights» («Løperne»), noe som førte til et større gjennombrudd i den angloamerikanske litteraturverden.

Hun kommer til Litteraturhuset i Oslo 23. oktober i anledning lanseringen av hennes hennes roman «Før plogen din over de dødes knokler» på norsk, på Gyldendal forlag. Den beskrives som en mørk feministisk komedie med islett av krim. I 2017 ble boken filmatisert av Agniezka Holland og gikk på norske kinoer med navnet «Jaktsesongen».
«Før plogen din over de dødes knokler» er Tokarczuks andre bok på norsk. «Løperne» kom på norsk i 2012 på det lille Trondheimsforlaget Den Grønne Malen, drevet av lyrikeren Gunnar Wærness.

 Tokarczuk er omstridt i hjemlandet, og ser på seg selv som en politisk forfatter, i opposisjon til den nasjonalkonservative dreiningen i polsk politikk. Da hun ble tildelt en litteraturpris i hjembyen Klodzko, ble hun kalt «en forræder» av lokale representanter for det høyrepopulistiske regjeringspartiet PiS.

– Jeg er ingen aktivist. Jeg handler gjennom litteraturen. Det er det eneste jeg virkelig kan, sa Tokarczuk til Aftenposten i fjor, da hun gjestet Bjørnsonfestivalen i Molde.  

 

Nobelprisen i litteratur ble ikke delt ut i fjor på grunn av skandalene i Svenska Akademien. Derfor blir litteraturprisen i år delt ut for både 2018 og 2019.

 

Les også: – Det blir vel neppe aktuelt, men jeg ville ikke takket nei til Nobelprisen


 
– Svenska Akademien er skittent. Forfattere bør ha moralsk ryggrad til takke nei til Nobelprisen, uttalte litteraturkritiker Bernhard Ellefsen til Dagsavisen denne uka. I intervju med det svenske nyhetsbyrået TT sist uke uttalte Ellefsen at han håpte Svenska Akademien ville finne en forfatter som takket nei.

Morgenbladets litteraturanmelder Bernhard Ellefsen, her ved tildelingen av utmerkelsen Årets litteraturkritiker, 2014
Foto: NTB scanpix

Bernhard Ellefsen. Foto: NTB Scanpix

Les også: – Si nei til Nobelprisen. Svenska Akademien er skittent