Kultur

NFI: – Opptatt av åpenhet

NFI følger offentlighetsloven, skriver Norsk filminstitutt i et svar på innsynskritikken.

– Det er høyst uvanlig at en statlig institusjon bare vedtar at de ikke gidder å forholde seg til offentlighetsloven lenger, sier Norsk Presseforbunds Nils E. Øy, spesialrådgiver i offentlighetssaker etter at Norsk filminstitutt (NFI) i slutten av august sendte ut en melding om «endring av praksis for innsynshåndtering». Dette skjedde etter at NRK-journalister klaget på en rekke innsynsnekt fra NFI. Presseforbundet mener endringen er lovstridig.

Les hele saken her: Nekter innsyn i filmstøtte

Etter flere forespørsler om intervju angående kritikken rundt innsynspraksisen, har Norsk filminstitutt svart Dagsavisen skriftlig:

«NFI følger offentlighetsloven og er opptatt av åpenhet. Før endringen av praksis har vi foretatt en juridisk vurdering og konferert med andre forvaltningsinstitusjoner», skriver seniorrådgiver Hildegunn Støve i NFI.

«Alle innsynskrav behandles individuelt som informert om i nyhetsbrev og på våre nettsider. Det dreier seg ikke om noe «samlevedtak», men en endring i praksis. Dette har ingen sammenheng med tidligere innsynskrav, men med innføring av nye tekniske løsninger i våre saksbehandlings- og arkivsystemer. Erfaringen vår viser at de fleste søknader om tilskudd inneholder en stor mengde opplysninger som NFI har taushetsplikt om som for eksempel forretningshemmeligheter. I de situasjoner hvor slike opplysninger utgjør den vesentligste del av søknaden, vil NFI unnta dokumentet fra innsyn i sin helhet. NFI vil til gjengjeld i større grad kommunisere informasjon som ikke er taushetsbelagt på NFIs nettsider».

«Et avslag om innsyn er ikke til hinder for at man kan søke om innsyn på et senere tidspunkt. Det er selvsagt også mulig å klage på ethvert avslag på krav om innsyn til Kulturdepartementet på vanlig måte»

«For å unngå eventuelle misforståelser har NFI nå oppdatert informasjonen om praksisendringen på våre nettsider».

Mer fra Dagsavisen