Bøker

Nå skroter de bokloven

Fredag den 13. var eneste alternativ, sa statssekretær Knut Olav Åmås i Kulturdepartementet i går. Han innledet møte om ny bokavtale samtidig som 
regjeringen tok første steg i å reversere bokloven.

- Regjeringen vil føre en offensiv og moderne litteraturpolitikk til beste for forfatterne, leserne og utviklingen av litteraturen. Målet er bredde, mangfold og kvalitet i norsk litteratur og god tilgjengelighet i hele Norge, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) i en pressemelding.

Den ble sendt ut etter at regjeringen i statsråd i går la fram forslag om å reversere bokloven.

Samtidig innledet statssekretær Knut Olav Åmås i Kulturdepartementet et møte for norsk bokbransje.

- Bøker er åndsverk, men også en vare, sa Åmås da han åpnet opp for innspill fra bransjen, som den nye regjeringen nå ønsker at skal enes om en privat rettslig bokavtale framfor en lovfestet fastprisordning.

Bransjeavtale

En bokavtale skal være i havn 1. mars 2014, er det blitt sagt, men innspillsmøtet i går vitner om at bransjen langt fra er enig om hvordan avtalen bør utformes.

Fram til nå har bokbransjen i Norge vært unntatt fra konkurransereglementet og har kunnet ha en bransjeavtale om fastpris på bøker det første utgivelsesåret. Dette for at man ikke skal kunne konkurrere på pris den første tida.

Men fordi EU ikke er for slike unntak fra loven, har flere land gått over til boklover.

Den rødgrønne regjeringen la i vår fram sitt forslag til boklov og fikk den vedtatt i Stortinget i sommer, med de borgerlige partiene imot seg.

De borgerlige har fra første stund i regjering sagt at de vil reversere loven.

Begge sider

Flere mener at bokloven burde vært bevart. En av dem er generalsekretær for Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening Trond Andreassen som i går understreket at bokloven er den mest moderne form for litteraturpolitikk.

Men nå er det altså bransjen selv som skal bli enig om en bokavtale. Dette er uheldig, mener Arve Juritzen, direktør for Juritzen forlag. Han tok i går for seg strukturene i bransjen og det faktum at ikke alle forlag er medlemmer av Den norske Forleggerforening.

- Vi kan ikke overlate det til Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen å forhandle fram en avtale, sa han.

Juritzens begrunnelse er at de tre store forlagene Cappelen Damm, Aschehoug og Gyldendal både er medlemmer av Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen og dermed sitter på begge sider av forhandlingsbordet.

Ikke revolusjonær

Det var styreleder i Forleggerforeningen, og konsernsjef i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen som holdt innlegg på vegne av Forleggerforeningen. Han presiserte at det er behov for en bokavtale med fastpris og et momsfritak for alle versjoner av boka.

Både Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen konstaterte at den norske litteraturpolitikken er en suksess.

Statssekretær Knut Olav Åmås avsluttet innspillsmøtet med å forsikre om at regjeringen vil endre for å bevare.

- Dette er ingen revolusjonær regjering, sa han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen