Nye takter

Sofian kan bli spellemann

«Norge har endelig fått en ordentlig soul-artist» skrev Dagsavisens anmelder og ga albumet «This is Sofian» terningkast fem i fjor høst. Også i de andre avisene ble den 25 år gamle Sofian Benzaim rost opp i skyene. Nå ligger det an til at 2006 kan innledes med et aldri så lite prisdryss for den fløyelsmyke soulstemmen fra Stovner og Algerie.

Før jul ble han nominert til to Alarm-priser og i går ble det kjent at fjorårets soulkomet også hadde gjort inntrykk på Spellemann-komiteen. Sofian er nominert i kategoriene «Årets nykommer» og «Årets mannlige artist».

Flere debutanter

«Why ain't you on that Idol-show/... don't you wanna be a star» sang Sofian på en av låtene sine og besvarte spørsmålet selv med at han bare var en «soul-man». Nå må han likevel finne seg i å bli TV-stjerne på det direktesendte showet på TV2 hvor han til alt overmål må konkurrere med en tidligere Idol-artist. I kategorien «Årets mannlige artist» er han nemlig ikke alene om å være debutant også Idol-yndlingen Alejandro Fujentes er nominert til den samme prisen.

En tredje debutant i samme kategori er den London-baserte songwriteren Robert Post. Sunnmøringen Post var mye spilt på den britiske radiokanalen BBC2 i fjor og er spådd en lysende framtid på det anerkjente plateselskapet Mercury.

«Årets Utelatelser»

Da er det lenger mellom debutantene i kategorien «Årets kvinnelige artist» med et solid unntak av 22-åringen Marthe Valle som i likhet med Sofian også er nominert som årets nykommer. Valle var for øvrig så uheldig først å få tildelt terningkast seks i VG for debutplata «It's A Bag Of Candy» før avisen noe beskjemmet kom med en rettelse dagen etter: Terningkast fem.

På årets Spellemann-utdeling vil den 22 år gamle Valle konkurrere med noen av landets mest etablerte popdronninger: Ane Brun Lene Marlin Maria Mena og Simone. Ane Brun er også nominert til årets låt i duett med Madrugada mens Maria Mena er nominert i hele tre kategorier. Det var hun også i 2003 men da endte det med at hun ikke fikk noen av prisene.

I kategorien popgruppe er det Ravi & DJ Løv som skal i ilden mot Jim Stärk og Röyksopp mens Madrugada av mange blir regnet som favoritt i kategorien rock.

I kategorien «Årets utelatelser til Spellemann-priser» er det flere tunge navn som peker seg ut i år: Verken a-ha Kaizers Orchestra eller Turboneger er nominert for platene de ga ut i fjor. Heller ikke Åge Aleksandersen Sissel Kyrkjebø eller Marion Ravn står på Spellemann-komiteens liste over fjorårets beste artister.

"For komplett liste over nominasjoner: www.spellemann.no

Mer fra Dagsavisen