Nye takter

Single mødre, fraværende fedre

Justin Townes Earle er hovedattraksjonen på festivalen Rolling Rootsy Revue i neste uke. En sanger som understreker at han ikke måtte følge i fotsporene til sin far.

For 30 år siden forlot Steve Earle kone og barn og forsvant i en tåke av dop. Nå har sønnen Justin Townes Earle kanskje tatt hevn med albumene «Single Mothers» og «Absent Fathers».

– Det er ingen hevn. Alle hater foreldrene sine fra tid til annen, og disse platene gir plass både til det gode og dårlige. Dessuten er sangene ikke så selvbiografiske som titlene kan antyde. Det er mer tematiske utforskinger med utgangspunkt i egne opplevelser, korrigerer og forklarer osloaktuelle Justin Townes Earle. Onsdag 24. juni står han på Vulkan Arena som største trekkplaster på pakketurneen Rolling Rootsy Revue.

«Single Mothers» kom i fjor høst og «Absent Fathers» tidlig i vinter. Earle bekrefter at de hører så nært sammen at de like gjerne kunne vært utgitt som et dobbeltalbum. Det var da også hans opprinnelige tanke, da han i fjor gikk i studio med sine nyskrevne låter.

– Men jeg ombestemte meg underveis. Jeg følte at begge hadde en identitet som ville bli forkludret hvis de ble gitt ut sammen, sier Earle.

Kjenner Norge

33-åringen bekrefter at han «begynner å kjenne Norge ganske godt». Som soloartist har han vært i Norge fem ganger, mener han å huske. I tillegg har han turnert landet sammen med sin far, som et av medlemmene i The Dukes.

– Konserten jeg husker aller best er den med The Dukes på Rockefeller i Oslo mars 2003. Det var bare timer etter at vi spilte i Oslo som Bush Jr. gikk til angrep på Irak. Og det preget resten av turneen. I likhet med de andre i bandet var jeg mot krigen, men som amerikaner ble jeg stemplet som Bush’ medskyldige. Det er eneste gangen jeg har følt meg truet i Europa, sier Justin Townes Earle og tilføyer:

– Bare så det er klart: jeg er stolt over å være amerikaner. Men jeg har mange ganger skammet meg over det mitt land har gjort.

Dopfri

De fleste som kjenner Steve Earle er godt kjent med hans mange år som junkie. Også Justin Townes Earle har vært nedi den samme hengemyra, og ble på et tidspunkt til og med sparket fra farens backingband på grunn av sitt misbruk.

Nå har Steve Earle feiret 20-årsjubileum som nykter, mens Justin Townes Earle kan se tilbake på fem rusfrie år. Riktignok med en liten, kortvarig sprekk i 2010, samtidig som han fortsatt røyker marihuana. Men det er jo ikke dop, hevder han. Og viser til at flere stater i USA nå har legalisert marihuana, også til så kalt «recreational use».

– Jeg er født og oppvokst i Nashville, har bodd noen år i New York og er nå midlertidig tilbake i Nashville igjen. Men kona og jeg har planer om å flytte til Colorado. Mest på grunn av naturen og luften, men at Colorado også er en av statene som har legalisert marihuana teller i positiv retning, bekrefter Earle.

Vinn eller forsvinn

«Single Mothers» og «Absent Fathers» er hans femte og sjette album etter debuten «The Good Life» i 2007. Gjennombruddet kom med treeren, «Harlem River Blues», i 2010.

– Det var en «vinn eller forsvinn»-plate. Begge mine to første hadde blitt godt mottatt av kritikerne, men det var først med Harlem jeg følte at jeg ble tatt seriøst. Før det var jeg for mange fortsatt bare «sønnen til Steve», kommenterer Justin Townes Earle. Som har mellomnavnet Townes, fra en av farens store helter, Townes van Zandt.

– Med et slikt navn og utgangspunkt, var jeg nødt å følge i fotsporene til faren min. Nei, jeg opplevde det aldri slik. Som barn hadde jeg ingen store drømmer om å bli musiker. Og da jeg likevel begynte å drive med musikk, hadde det ingenting med faren min å gjøre. Så fraværende som han hadde vært i mitt liv, hadde jeg ingen respekt for ham.

Noe betydning har nok faren likevel hatt for karrieren, innrømmer Justin Townes Earle. Han peker på at han «som sin fars sønn» var godt kjent med bransjen allerede før han kom inn i den. Forholdet til opphavet i dag beskriver han som «avslappet, men ikke nært».

– Du kan aldri ta igjen det du mistet som barn. Men i dag har jeg forsonet meg med det jeg opplevde som liten, og musikken hjelper oss begge i kontakten med hverandre. Nå har vi noe felles. Det gjør det lettere for far og sønn å forstå hverandre og tilbringe tid sammen, avslutter den 33-årige artisten.

Rolling Rootsy Revue er en pakketurné med sju konserter i Norge og Sverige. På Vulkan i Oslo onsdag spiller også The Handsome Family, Baskery, Doug Seegers, Dig Deeper, Rayland Baxter og Judah & The Lion.

Mer fra Dagsavisen