Nye takter

Nye takter Awards 2014: De beste og det verste fra året som gikk

Av Bernt Erik Pedersen, Geir Rakvaag, Oda Faremo Lindholm, og Espen Hågensen Rusdal

Nye Takter Album Of The Year Award
«Dagens ungdom» med Dagens Ungdom var årets overlegent beste pop-plate, mente vi i Nye Takter-redaksjonen. Og ikke så mange andre. Bah. Andre folk. Hva vet de om popmusikk?

Årets bassist
Ellen Andrea Wang. På tampen av året ga hun ut det vidunderlige soloalbumet «Diving».  Hadde vi ikke kåret bandet hennes Pixel til årets band i fjor, ville hun blitt årets artist i år. Men vi må jo slippe til noen andre også.

Årets radioprogram
«Ruben», NRK P3. God ny musikk nesten hver kveld i nesten tre timer. Ruben Gran føyer seg inn i en stolt NRK-tradisjon av gode og vidsynte musikkformidlere – fra Harald Are Lund og Sigbjørn Nedland til Marit Karlsen og Kristin Winsents. Han føyer seg dessuten inn i en like stolt rekke formidable musikkjournalister fra Halden, etter Tom Skjeklesæther og Morten Ståle Nilsen. Med sann entusiasme for musikken han liker, og skarp journalistisk egg når det trengs.

Årets tilbehør
Töddel. Signaliserer kontinental orientering, «Norge er for smått for meg», og at man verdsetter ironien i Spïnal Tap. Etter Sivert Höyem-albumet i vinter gikk töddelrock-debatten så hardt for seg at artist Alexander Lindbäck måtte rykke ut og understreke at han hadde tødler i etternavnet på ekte. I 2015 ventes nytt album fra Tönes.

Årets bokstav
Store P, Admiral P og Onkl P var alle inne på listene over WIMPs 100 mest spilte i 2014. Neste år spår vi comeback for Tande P og påfølgende sommerturne med «De fire store P-ene».

Årets trend
Storband. Året startet med Fire Orchestra (28 medlemmer) og sluttet med Paal Nilssen Love Large Unit (11 medlemmer). Kan dette være noe for  rocken? Eller ville det bare blitt krangling?

Årets albumtittel
Erasure er i glemselen for de fleste, men vokalist Andy Bell slapp albumet med den uslåelige tittelen «Torsten the Bareback Saint». Google it!

Årets lokale helter
Øya-festivalen valgte toppnavn som sparte taxi-penger: «Todd»-Terje bor cirka 400 meter fra Øya-festivalens hovedscene, «Highasakite»-Ingrid noe lenger unna på Rosenhoff. «Å spille på Øyafestivalen rett ned i høgget her blir fint. Da kan jeg stikke rett hjem og legge meg etterpå», uttalte hun over en kaffe på Carl Berner med Aftenposten.

Årets beste markedsføringstriks
Ikke gi bort album. Taylor Swift ble kjerringa mot strømmen da hun nektet å slippe «1989» på Spotify. Resultat ble rekord med 1,2 millioner solgte album på en uke. Vi siterer Twitter-profilen Shitty A&R Guy: «Do you have any music we can pull off Spotify?»

Årets verste markedsføringstriks
Gi bort album. En hel verden var irritert på U2 da deres nye album «Songs Of Innocense» kom som tvunget tilbehør i iTunes. U2 måtte bruke resten av året på å forklare hvorfor det var en god idé. Da var det kanskje ikke en god idé.

Neste års lettelse
«U2 dropper Norge – igjen», meldte bladet Gaffa, og vi pustet lettet ut, da U2 publiserte sine turnéplaner for 2015, uten at Oslo var inkludert. Vi regner vel med at U2 kommer likevel, og stiller seg opp på Jernbanetorget og tvinger alle til å høre dem spille før de får dra hjem.

Årets festival-opptur
Øya-festivalen flyttet opp i høyden til Tøyenparken. Alle så bedre, og det var nedoverbakke hjem!

Årets festival-nedtur
Toffen Gunnufsen. Fra sin andre spektakulære konkurs med Hove – klodens største artister, Europas mektigste festivalbackere – til Skral Festival, en hagefestival i Grimstad med slagordet «Den lille festivalen med det store hjertet».

Årets avlysning
Azealia Banks avlyste i Norge, for fjerde og femte gang! Først avlyste hun sin Hove-opptreden i sommer, fordi hun ikke orket å kjøre tre timer fra Gardermoen. Så avlyste hun konsert på Rockefeller i september «på grunn av uforutsette planleggingskonflikter». Dette etter å ha avlyst på Øya 2012 og 2013, samt avlyst på Blå i 2011. Alle gode ting er seks?

Årets klovn
Ringen er sluttet for Hank Von Helvete: Fra klovnerock med gjøglesminke til gjøglerap med klovnesminke.

Årets konsertanmeldelse
«Musikkanmelderen i meg fra 90-tallet ville anbefalt bandet å satse på gitarveggen og kanskje bytte ut vokalist og trommis» – Terje Eidsvaag i Adresseavisen om konserten med gjenforente Lemen, 90-tallsbandet til Tore Renberg (vokalist) og Karl Ove Knausgaard (trommis).

Den første årlige æresprisen fra Nye Takters strategiske direktør for sosiale medier går til: Robin Thicke
#AskThicke-kampanjen ble en global sarkasmefest, og ga albumet hans et førsteukesalg på hele 530 eksemplarer i Storbritannia.

RIP 2014: De som gikk bort
Jan Groth
Per Eirik Johansen
Bjørn Jervås
Tor Milde
Per Lillo Stenberg

Alice Babs
Mark Bell
Acker Bilck
Jack Bruce
Bob Crewe
Lynsey De Paul
Phil Everly
Christian Falck
Gerry Goffin
Charlie Haden
John Holt
Casey Kasem
Bobby Keys
Ian McLagan
Rik Mayall
Paul Revere
Rick Rosas
Jimmy Ruffin
Jimmy Scott
Pete Seeger
Alvin Stardust
Bobby Womack

Les også:

Mer fra Dagsavisen