Kultur

Mange vil se husmorpornofilm

55.000 billetter er revet bort når «Fifty Shades of Grey» inntar norske kinoer. Interessen for en film har ikke vært større siden Ringenes Herre og Harry Potter.

Ikke siden «Mamma Mia»-feberen i 2008 har en film skapt like mye blest. Bård Eion Flaen, presseansvarlig i filmselskapet UIP, forteller at filmselskapet må tilbake til «Mamma Mia»-feberen i 2008 for å finne noe sammenlignbart i sin filmportefølje.

På spørsmål om «Fifty Shades of Grey», med sitt svært erotiske innhold, også kan være noe for den eldre garde (slik «Mamma Mia» var), sier pressetalsmannen:

– Kanskje ikke for «en hvilken som helst bestemor». Tenk «Sex og singelliv»-publikummet.

Han kan videre fortelle at 25.000 norske fans følger filmen på Facebook, og at i Norge ble filmtraileren sett 800.000 ganger – bare den første uka.

– Det eksploderte og ga oss en helt klar en indikasjon på hvor stort dette kommer til å bli.

Blir demonstrasjoner

Filmen er to timer lang, og 20 av minuttene er viet sexscener. At aldersgrensen er 15 år, synes ikke Eion Flaen er problematisk:

– Det er en aldersgrense som står i stil med filmen, mener han. Men bekrefter at langt fra alle ønsker filmen velkommen.

Kvinnegruppa Ottar hevder «Fifty Shades»-universet romantiserer vold og overgrep mot kvinner, og det vil mobiliseres til demonstrasjoner utenfor Stavanger kino, og ved Colosseum kino i Oslo, på premieredagen.

Kjendistett

Også bøkene har vært kontroversielle, der de skildrer en ung studines seksuelle underkastelse i møte med den dominante millionæren Christian Grey.

– Den klassiske spenningen og erotikken fra bøkene er beholdt, men filmskaperne har valgt å legge mye av fokuset på selve relasjonen. Det hele er nok mer romantisk enn forventet, sier pressesjefen til NTB – og legger til:

– Jeg personlig tror ikke dette er en film som støter noen, og jeg oppfordrer folk til å se filmen før de blir forarget.

I Oslo blir det kjendistett gallapremiere torsdag med personligheter som Marion Ravn, Alexandra Joner, Thor Hushovd, Linnea Dale, Tobias Santelmann og Caroline Berg Eriksen på rød løper.

– Vi har opplevd stor pågang fra norske kjendiser. Dette blir helt klart sett på som en av årets store filmhappeninger, sier Eion Flaen. (NTB)

Les også:

Mer fra Dagsavisen