Kultur

Livet etter Boko Harams terror

Den nigerianske fotografen Fati Abubakhar var rystet da hun så hjembyen sin igjen etter Boko Harams terror. Da bestemte hun seg for å dokumentere at livet går videre for dem som overlevde.

Bilde 1 av 4

– Jeg vil vise fram ansiktene til de som overlevde terroren og volden, men som nå kjemper for å leve et normalt hverdagsliv, sier fotografen Fati Abubakhar til Dagsavisen.

– Jeg hadde en fredelig og god oppvekst i hjembyen min, men alt ble forandret den dagen i 2009, da de første angrepene fra Boko Haram kom. Vi har hatt noen vonde år, men nå går livet videre for oss. Det er viktig å dokumentere for resten av verden, sier Abubakhar, som vi treffer i Redd Barnas lokaler i Oslo.

Les også: Å bekjempe Boko Haram

Utstilling

Fati Abubakhar er 31 år gammel og utdannet helsearbeider, men ser på seg selv som en blanding av fotojournalist, dokumentarist og kunstner. Hun har det siste året hatt stor spredning av bildene sine på sin instagram-konto, og har blitt omtalt og intervjuet av både CNN og New York Times. Hun har hatt fotoutstillinger i hjemlandet Nigeria og i USA, og nå stiller hun ut bildene sine under den pågående humanitære giverkonferansen som Norge arrangerer. Tema er utdanning og innsamling av penger til Nigeria, som regnes som ett av de mest konfliktfylte områdene i verden. Særlig det nordøstlige Nigeria har vært og er rammet av islamistiske terrorgrupper som Boko Haram, bombing, drap, kidnappinger, samt underernæring, sult og en befolkning på flukt. Nigerias militærmyndigheter hevder at de har fått kontroll over området, men spredte selvmordsangrep skjer fortsatt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Fredens hjem»

Ingen er mer smertelig klar over denne situasjonen enn Fati Abubakhar. Hun er nemlig vokst opp i byen Mauduguri i staten Borno nord i Nigeria, midt i hjertet av det som ble regnet som Boko Haram-land. Hun kunne brukt all sin kreativitet på å dokumentere det vonde, men inspirert blant annet av fotoprosjektet «Humans of New York», vil hun heller portrettere hverdagslivet og ansiktene til de menneskene og den byen hun er så glad i. Da hun vokste opp, var staten Borno kalt «fredens hjem», kjent for sin gjestfrihet og mangfold av kulturer.

– Min lille hjemby var et sted der alle kjente alle. Jeg vokste opp som en av 12 søsken i en storfamilie, og vi var en høylytt og livlig gjeng, forteller Abubakhar med et smil.

– Byen min er kjent for å holde store, fargerike brylluper med masse dans. Om noen inviterte til et bryllup med «bare» 100 gjester, ble det regnet som «et lite, beskjedent bryllup»! Noen ganger føltes det som om det var bryllup og dans hver bidige helg. Det var ikke alltid jeg hadde lyst til å gå, men moren min insisterte, ler Abubakhar.

Nyansere bildet

Så kom den svarte dagen i 2009, da Boko Haram for første gang angrep byen. De neste årene ble tunge, og Fati Abubakhar ble sliten og deprimert. I 2010 dro hun til London for å studere helsefag, men hun fortsatt å følge intenst med på nyhetene fra Nigeria. Da hun kom hjem, var det til en helt annen, fryktsom og traumatisert hjemby. Mange hadde flyktet.

– Så kom hverdagslivet sakte tilbake. Da bestemte jeg meg for å dokumentere og vise dette fram. Kommer du fra et konfliktfylt område, blir det dystre mediebildet som er skapt hengende igjen. Det føles stigmatiserende. Jeg vil nyansere dette bildet, sier hun.

– Hva med de store, fargerike bryllupene, er de tilbake?

– Oh yes! All the big weddings are back! smiler Abubakhar.

Mer fra Dagsavisen