Kunst

Islamkritisk på Deichmanske

Kunstner Lars Vilks holder foredrag på Deichmanske om rasismedømte Dan Park i kveld. Antirasister varsler demonstrasjoner.

Det islamkritiske nettstedet Document.no har leid Deichmanske Hovedbibliotek i Oslo i kveld, for et foredrag den omstridte svenske kunstneren Lars Vilks skal holde om en enda mer omstridt svensk kunstner, Dan Park. Antirasistisk Senter varsler en demonstrasjon mot foredraget, fordi de mener Dan Parks kunst er klart rasistisk.

Blant gatekunstner Parks motiver, er en poster av Anders Behring Breivik som gjør nazihilsen, med teksten «Fight the power». Han har tegnet Hitler som Kristus med teksten «Han døde for våre synder», mens et annet motiv viser en svenskafrikaner lynsjet, eller diverse politikere, inkludert tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt, med våpensiktemerke i pannen og teksten «we gonna get you».

Park ble i juli i år dømt til seks måneders fengsel på grunn av rasistisk sjikane.

Tegnet «Jødesvin»

Lars Vilks er mest kjent for å ha stilt ut en tegning som viste profeten Muhammed som en hund, en tegning som provoserer muslimer både fordi det ikke er lov å avbilde Muhammed og fordi hunden er et urent dyr ifølge islam. Han har dessuten vakt oppsikt med tegninger av en jøde som gris, altså et «jødesvin» av typen som ligner antisemittiske karikaturer som hadde stor utbredelse som del av nazistpropaganda i mellomkrigstiden.

Ifølge Vilks er Parks kunst ironisk, og hans foredrag et forsvar for ytringsfriheten. Document.no skriver på nettsida at Vilks «viser i sitt foredrag at det historisk har gått dårlig når dommere gir seg til å vurdere kunst. Han presenterer via et slideshow en rekke bilder som til forveksling ligner de som Park ble dømt for, og som er innarbeidet og akseptert i kunstverdenen. Så what makes Park so special? Eller er det Sverige som er spesielt? Svenske aviser har hyllet dommen. Et sted må grensen gå. I Danmark derimot har dommen vakt sterke reaksjoner.»

Politiet kontaktet

Antirasistisk senter mener det er meget problematisk at Deichmanske stiller sine lokaler til disposisjon for dette arrangementet:

- Vi bør ikke legitimere i form av en kommunal publikumsarena at noen skal fremme en nazists suverene rett til å hundse uskyldige mennesker, skriver Shoaib Sultan og Rune Berglund Steen fra Antirasistisk Senter i en kronikk i Aftenposten.

Biblioteksjef ved Deichmanske, Kristin Danielsen, sier at de tolker den nye bibliotekloven dithen at de skal være en arena for alle kommunens innbyggere, uavhengig av politisk ståsted.

- Det er viktig å understreke at dette ikke er et arrangement i regi av Deichmanske. Tvert om arrangerer vi samtidig som Document.nos foredrag en debatt på Holmlia om radikalisering, sier Danielsen til Dagsavisen.

Hun forteller at bibliotekledelsen har vært i kontakt med politiet, som har vært på befaring for å vurdere sikkerhetstiltak i forbindelse med Vilks foredrag og Antirasistisk senters varslede demonstrasjon. Men i går ettermiddag var det ingen planer om å avlyse arrangementet.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: