Kultur

– Hun lever av å være reklameplakat

Forfatter og samfunnsdebattant Maria Kjos Fonn kaller debatten rundt den svært medieprofilerte bloggeren Sophie Elise Isachsen for «misforstått feminisme».

– Som mange andre «influencere» markedsfører Sophie Elise et svært høyt forbruk og ekstremt fokus på utseende. Samtidig profilerer hun seg på feminisme, miljøvern og dyrevern. Dette fører fører til en voldsom dobbeltkommunikasjon, fordi hun lever av å være en reklameplakat som oppfordrer til høyt forbruk og kapitalisering på kvinners usikkerhet.

Det sier forfatter og samfunnsdebattant Maria Kjos Fonn, som vakte mye oppsikt med fjorårets roman «Kinderwhore» og bidragene til de feministiske essaysamlingene «Ulyd» og «Det skjer nå».

I en Facebook-post mandag, reagerer hun på at bloggeren Sophie Elise Isachsen får mye oppmerksomhet i media. Hun kaller det hele for en «misforstått feminisme».

Saken fortsetter under bildet

Sophie Elise Isachsen (bildet) røsker opp i forestillinger om hvordan en feminist må se ut for å bli tatt på alvor, sier Maria Kjos Fonn. FOTO: MIMSY MØLLER

Sophie Elise Isachsen (bildet) røsker opp i forestillinger om hvordan en feminist må se ut for å bli tatt på alvor, sier Maria Kjos Fonn. FOTO: MIMSY MØLLER

Les også: Sophie Elise har størst formue blant bloggerne (DA+)

Medieyndling

– Hun er naturlig nok en medieyndling, der mediene ofte løper hennes ærend i å bruke kropp og provokasjon til å skaffe oppmerksomhet. Samtidig viser hun seg ofte sårbar, og fremstår, på tross av alt hun har fikset på det ytre, som menneskelig og ærlig, sier Fonn.

Nylig prydet en toppløs Isachsen forsiden av månedsmagasinet Natt&Dag etter å ha tatt ut silikonen. Forrige helg poserte hun i tangatruse på D2s forside for å vise frem «strekkmerkene» sine.

– Denne sårbarheten er interessant, mener Fonn.

– Men særlig i feministiske nettforum ser jeg ofte en ukritisk hyllest til Sophie Elise som en slags utypisk feminist.

Les også: – Har det gått så langt at selv voksne kvinner skal se ut som 10-åringer nedentil? (DA+)

Infantilisering

Fonn er enig i at Isachsen viser at kvinner ikke trenger å se ut på én bestemt måte for å bli tatt på alvor, og har tatt viktige oppgjør med fenomener som hevnporno og «slut shaming».

– Men det er også et feministisk anliggende å behandle forretningskvinner i midten av 20-årene som voksne, og ikke unnskylde kynisk markedsføring mot en sårbar målgruppe med at hun også er sårbar selv, mener hun.

– For meg blir det en infantilisering av kvinner at hun fortsatt får spille rollen som en usikker jente som finner ut av kompleksene sine, når det hun har tjent seg rik på, er andre usikre jenters komplekser.

Fonn er ikke den eneste som kritiserer bloggeren. På kvinnedagen kritiserte blogger Kristin Gjelsvik Isachsen som «Norges desidert dårligste og farligste forbilde» for å ha postet et innlegg om at hun hadde tatovert et hårstrå bak øret.

Gjelsvik og Isachsen er invitert til duell under «Debatten» på NRK1 tirsdag kveld.

Også programleder Live Nelvik har kritisert Isachsen for skjønnhetspress i siste podcast-episode av Lørdagsrådet:

«Ikke få tenåringer til å sette håret i hestehale og sjekke hvor stort mellomrom de har mellom øret og håret. Noen bør trekke ut internettforbindelsen til Sophie Elise» sier hun i podkasten.

Les også: Funkygine: – Har ikke skjønt før i ettertid hvor jævlig jeg var (DA+)

Viktig forbilde

– Er det ikke mange former for feminisme, og kan ikke hennes feminisme ha noe for seg den også?

– Sophie Elise røsker opp i forestillinger om hvordan en feminist må se ut for å bli tatt på alvor, og at det ikke er noen motsetning mellom å være veldig opptatt av utseende og ha politisk engasjement for helt andre ting. Hun har også vært tydelig på at det å selv posere lettkledd, ikke gjør en fritt vilt for seksualisering man ikke har bedt om. Sånn sett tror jeg hun kan være et viktig forbilde for unge jenter som kanskje føler seg fremmedgjort av andre typer feminisme. Nettopp derfor synes jeg det er dumt at hun ikke er sitt ansvar mer bevisst når det kommer til promotering av skjønnhetsinngrep, mener Fonn.

– Gjelsviks kritikk går på at Isachsen er for åpen. Når går grensa for åpenhet, og er den bare en negativ ting?

– Åpenheten hennes er stort sett en styrke, men det Gjeldsvik har kritisert henne for er jo å kringkaste sine egne komplekser og hva hun har gjort med dem, noe som kan ha en smitteeffekt på leserne. Når hun poserer lettkledd på forsiden av D2 for å vise strekkmerkene sine, kan det også ha en paradoksal effekt: Man må lete med lupe for å se dem hos henne, og noen sårbare lesere begynner kanskje å lete hos seg selv.

Dagsavisen har forsøkt å få en kommentar fra Sophie Elise Isachsen via hennes forlag Cappelen Damm uten å lykkes.

Mer fra Dagsavisen