Kultur

Gullpalme til rumensk regissør

Cannes: Den rumenske regissøren Cristian Mungiu ble hedret med Gullpalmen for filmen «4 måneder, 3 uker og 2 dager» på filmfestivalen i Cannes.

Filmen var på forhånd regnet som en av favorittene under årets festival. Den forteller en rystende historie om ulovlig utførte aborter i Romania under kommunisttiden. Tittelen refererer til alderen på fosteret i filmen når det aborteres.

– For meg virker dette litt som et eventyr, sa 39 år gamle Mungiu da den amerikanske skuespilleren Jane Fonda overrakte ham Europas gjeveste filmpris.

Bonnevie uten pris

Russeren Konstantin Lavronenko ble kåret til beste skuespiller for sin innsats i filmen «The Banishment». Norske Maria Bonnevie spiller en av hovedrollene i filmen, som er regissert av russiske Andrej Zviaguintsevs.

Grand Prix gikk til «The Mourning Forest» av den japanske regissøren Naomi Kawase, mens amerikanske Gus Van Sant fikk jubileumsprisen i forbindelse med at Cannes-festivalen i år fyller 60 år. Amerikaneren Julian Schnabel ble kåret til beste regissør for filmen «The Diving Bell and the Butterfly».

Animasjon

Juryens pris, som regnes som den tredje gjeveste, ble delt mellom animasjonsfilmen «Persepolis» av fransk-iranske Marjane Satrapi og «Silent Light» av mexicanske Carlos Reygadas.

Satrapi debuterer med «Persepolis» som regissør, og filmen er basert på hennes selvbiografiske tegneserieroman med samme navn. Historien handler om Satrapis oppvekst blant annet i Iran, og iranske myndigheter har uttrykt misnøye med at «Persepolis» har fått delta under årets festival i Cannes.

Prisen for beste kvinnelige skuespiller gikk til koreanske Jeon Do-yeon, som spiller i filmen «Secret Sunshine».

Lavbudsjett

Mungius vinnerfilm ble produsert for mindre enn 600.000 euro, og den rumenske regissøren sier seieren i Cannes er et bevis på at man ikke trenger store budsjetter og store stjerner for å lage gode historier.

I filmen spiller Laura Vasiliu en ung student som desperat ønsker å avslutte svangerskapet sitt. Handlingen er lagt til slutten av Nicolae Ceausescus regime, en periode da abort var ulovlig, men omtrent alt kunne fås kjøpt på det svarte markedet.

Juryen under årets Cannes-festival ble ledet av den britiske regissøren Stephen Frears. Brad Pitt, Angelina Jolie, Kylie Minouge og Leonardo DiCaprio var blant stjernene som kastet glans over festivalen. Den tyske skuespilleren Diane Kruger ledet showet da prisene ble delt ut søndag kveld. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen