Kunst

Glade for at «Skrik» havnet i New York

Nyheten om at det er den amerikanske milliardæren Leon Black som har kjøpt «Skrik» vekker begeistring her hjemme.

- Meget positivt. Nå er det håp om at bildet ikke stues bort, men vises for publikum, sier Stein Henrichsen, direktør ved Munch-museet. Det var finansavisen Wall Street Journal som i går brakte nyheten.

- Leon Black sitter i styrene for Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art som er to av de viktigste og mest besøkte kunstinstitusjonene i USA. Nå kan det være håp om at «Skrik» vises i et av dem. Black er en sentral aktør i det amerikanske kunstlivet, sier Stein Henrichsen. Han fikk nyheten om hvem kjøperen var via norske medier.

- Ble du overrasket?

- Ikke egentlig. Det har versert rykter i mange retninger. Men jeg er positivt overrasket, for det hadde vært kjedelig om vi ikke fikk vite hvem som kjøpte bildet, sier Henrichsen.

«Skrik» ble solgt på Sotheby‘s auksjon i New York i mai og spekulasjonene rundt hvem som kjøpte det har vært mange. Wall Street Journal skriver at det er kunstsamler og milliardær Leon Black som har kjøpt bildet. Black selv ønsker ikke å kommentere opplysningen.

Et løft for Munch

- Det er håp om visning av «Skrik» når vi ser at Leon Black har kjøpt bildet. Jeg tror motivet først og fremst er en finansiell investering, men Black er glad i kunst. Det er sannsynlig at han vil gjøre verket tilgjengelig på et av museene. Så sant bildet blir offentlig tilgjengelig er dette er et løft for Edvard Munch. Vi ser for oss at det ligger an til at publikum får se det. Både Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art har Munch fra før og vi har samarbeidet godt med begge. Det er de beste kolleger vi kunne fått for å løfte Munchs kunst videre fram, sier Stein Henrichsen.

- Har museet planer om å låne «Skrik» fra New York til den store jubileumsutstillingen neste år, der de øvrige bildene skal vises?

- En fascinerende tanke, men jeg tror det blir vanskelige. Bildene er veldig sårbare, de tåler ikke å reise, sier Henrichsen, og legger til at interessen internasjonalt er stadig stigende når det gjelder Munchs kunst.

- Jeg håper dette kan bidra til at det norske publikummet ser hvilken betydningsfull kunstner han er og at alle nordmenn får lyst til å oppleve verket på Munch-museet. Nordmenn på tur i utlandet får ofte spørsmål om «Skrik» og Munch. Da er det viktig å ha sett dem. I New York var hele samfunnet opptatt av Munch før auksjonen i mai. Han ble diskutert i barneskolen og blant drosjesjåfører. Alle var opptatt av ham. Gjennom «Skrik» fikk folk inngang til kunsten som sådan og til Munch, sier Stein Henrichsen, og legger til at det nå ligger til rette for at bildet kan vises i New York.

- Det er det beste som kunne skjedd, sier Henrichsen.

Fornøyd selger

Mannen som solgte «Skrik» er også fornøyd med at det havnet hos milliardær Black. Det var Petter Olsen, norsk milliardærkollega og investor, som solgte pastellen. Olsen sier i en kort kommentar til NTB at det er positivt at det er en mulighet for «Skrik» nå kan bli å se på MoMA (Museum of Modern Art) i New York. Bildet har vært i familiens eie i over 70 år. Olsen solgte bildet for å finansiere et kunstsenter, hotell og museum på Ramme Gaard i Hvitsten i Akershus.

Det første «Skrik»

Nasjonalmuseet har en av de fire versjonene Munch laget av «Skrik».

- Vi har det første han laget, og det er svært mange som kommer hit for å oppleve Munch og «Skrik». At «Skrik» nå kan bli tilgjengelig for publikum på museum i New York er viktig for oss. Det styrker interessen for Munch internasjonalt. Som museum er vi opptatt av kunst gjøres tilgjengelig, sier Jean-Yves Gallardo, kommunikasjonsdirektør ved Nasjonalmuseet, som er fornøyd med at bildet havnet i New York.

- Vi merker økende interesse for Munchs kunst, både fra presse og publikum. Daglig mottar vi henvendelser fra tidsskrifter og aviser som vil omtale vår Munch-samling. «Skrik» er en døråpner for hans kunst, sier Gallardo.

Mer fra Dagsavisen