Kultur

Futuristisk fiasko

FILM «Aeon Flux» Regi: Karyn KusamaUSA – 2005.

På tide med en liten gjettelek: hva er ukens kinopremiere og hva erkildematerialet?

Alternativ A) er en pervers surrealistisk dekonstruksjon avactionklisjeene der hovedpersonen er en anarkistisk dominatriks med sansfor fotfetisjisme massemord og S/M.

Alternativ B) er en actionfylt sci-fi-rull om kloning med en akrobatiskfeministheltinne som er ute etter å hevne drapet på søsteren sin.

Hvis du mener kinofilmen er alternativ A) har du trolig ikke sett så myeamerikansk film det siste tiåret. Svarte du alternativ B) kan du feireseieren ved å aktivt unngå «Aeon Flux» en av årets minst vellykkede filmerså langt i løypa.

Intet særpreg

Peter Chung skapte animasjonsserien «Aeon Flux» for MTV i 1991 som enmotreaksjon mot de reaksjonære actionheltene fra 1980-tallet. Dissekryptiske tegnefilmsnuttene fikk skyhøy kultstatus og ble en av de storeinspirasjonskildene bak «The Matrix».

Man kan stille spørsmål ved poenget med å filmatisere en så snodigtegnefilmserie særlig hvis man velger å skrelle bort ethvert snev avsærpreg serien hadde i utgangspunktet. Året er 2415 og mesteparten avverdens befolkning er for lengst utryddet av et virus. De overlevende bor iBregna et totalitært Utopia styrt av forskeren Trevor Goodchild (MartonCsokas). Rebellen Aeon Flux (Charlize Theron) får i oppdrag å snikmyrdeGoodchild som øyensynlig står bak drapet på hennes uskyldige lillesøster.Under første møte med hennes nemesis oppstår imidlertid søt musikk og Aeonoppdager en konspirasjon som involverer kloning kunstig befruktning ogpolitisk taskenspill.

Skuespillere ydmyket

Mer enn noe annet virker «Aeon Flux» som en effektiv slagplan for å ydmykerespekterte Oscar-kjenninger. Frances McDormand dukker opp som et åndeligoverhode ikledd en latterlig parykk Sophie Okendo er utstyrt med et dobbeltsett hender isteden for føtter – mens Pete Postlethwaite har en litengjesterolle ikledd noe som minner om en kondom med glidemiddel. Og så vardet Charlize Theron da. Det er en glede å se henne i et utvalg pikantetettsittende drakter selv om hun er tekkeligere kledd enn tegnefilmenesAeon. Oscar-vinneren fortjener kudos for å gjøre de fleste av stuntene selvmen er like uegnet for rollen som hun er livløs. Charlize ut til å gå ifotsporene til Halle Berry og har klart å medvirke i en film som er nestenlike hoppende håpløs som Berrys «Catwoman».

«Aeon Flux» er ingen enkel serie å overføre til filmmediet mer ensurrealistisk drømmeverden enn en lineær historie. Man kan derfor ikkeklandre filmen for å gå sine egne veier men den kan absolutt bebreides forå være et produkt laget i en god blanding av idioti og feighet. RegissørKaryn Kusama («Girlfight») ble angivelig overkjørt av produsenten Paramountsom klippet om filmen og deretter nektet å vise resultatet for denamerikanske pressen. En omarbeidet «director's cut» vil etter hvert dukkeopp på DVD men det er veldig tvilsomt om dette vil bli mer severdig. Satsheller på Peter Chungs «Aeon Flux»; som nylig ble sluppet i en fin DVD-boks.Da vil du oppdage akkurat hvor ille denne filmen er og hvor spennende denkunne ha blitt i kyndigere hender.

Mer fra Dagsavisen