Film

Gullbjørnen til fransk-senegalesisk dokumentarfilm

Den fransk-senegalesiske dokumentarfilmen «Dahomey» ble lørdag tildelt Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin.

Dokumentaren er laget av den fransk-senegalesiske filmskaperen Mati Diop (41) og handler om hvordan afrikansk kunst og antikviteter som ble plyndret av europeere under kolonitiden, blir returnert.

I filmen følger Diop 26 skulpturer på reisen fra Frankrike tilbake til opprinnelseslandet, som er dagens Benin.

Diop sier prisen ikke bare ærer henne, men hele det synlige og usynlige samfunnet som filmen representerer.

Sølvbjørner

Under lørdagens prisutdeling ble også Sølvbjørnen delt ut i flere kategorier. Berlinalens Grand Jury-pris gikk til den sørkoreanske filmen «Yeohaengjaui pilyo» («En reisendes behov») med regi av den sørkoreanske veteranen Hong Sangsoo og med franske Isabelle Huppert i hovedrollen.

Berlinalens jurypris gikk til filmen «L’ Empire» («Imperiet») av franske Bruno Dumont.

Sølvbjørnen for beste skuespiller gikk til Sebastian Stan for hovedrollen i «A Different Man», mens Sølvbjørnen for beste birolle gikk til Emily Watson for hennes innsats i «Small Things Like These».

Sølvbjørnen for beste regi ble tildelt Nelson Carlos De Los Santos for «Pepe», mens den tyske regissøren Matthias Glasner fikk Sølvbjørnen for manuset til dramaet «Sterben» («Døende»).

Norsk film fikk Panorama-pris

Den norske filmen «Sex», der Dag Johan Hauger står for manus og regi, vant fredag European Cinemas Label Award i Berlin. Prisen tildeles beste europeiske film som konkurrerer i filmfestivalens Panorama-program.

Årets jury i den internasjonale filmfestivalen i Berlin har blitt ledet av Oscar-vinner Lupita Nyong’o. Berlinalen har pågått siden 15. februar og avsluttes søndag.

Filmfestivalen i Berlin regnes sammen med filmfestivalene i Cannes og Venezia for å være de tre viktigste i Europa.

Les også: Marianne går ikke på ski: – Jeg føler at Marka ikke lenger er for alle

Les også: I partysonen med Jason Derulo (+)

Mer fra Dagsavisen