Film

«Scary Stories to Tell in the Dark»: Skrekkblandet fryd

Overraskende skummel film basert på barnebøkene som skremte vettet av flere generasjoner amerikanere.

Dagsavisen anmelder

5

GRØSSER

«Scary Stories to Tell in the Dark»

Regi: André Øvredal

USA/Can. 2019

Journalisten Alvin Schwartz skremte vettet av flere generasjoner amerikanere med sine tre «Scary Stories to Tell in the Dark»-barnebøker, som ble publisert mellom 1981 og 1991. Her hjemme har noen knapt hørt om dem, siden ingen forlag våget å oversette bøkene til norsk – men i USA er de en del av det popkulturelle landskapet. Vår mann Guillermo del Toro er en så stor fan av denne serien at han i yngre dager blakket seg på å kjøpe ni av de originale illustrasjonene fra bøkene. Nå har han produsert og delvis skrevet denne filmatiseringen, som gjenskaper illustrasjonene ned til minste, nevrotiske detalj.

Les også denne anmeldelsen: «Poms» feiler helt spektakulært (Dagsavisen+)

Det er naturligvis ekstra gøy at «Scary Stories to Tell in the Dark» er laget av norske André Øvredal, som gjorde seg internasjonalt kjent med «Trolljegeren» (2010) og fulgte opp suksessen med en engelskspråklige skrekkfilmen «The Autopsy of Jane Doe» (2016). Han vekket samtidig interessen til del Toro, som håndplukket Øvredal til å regissere denne filmen. Et smart valg, viser det seg.

Les også: Nå har «Trolljegeren»-regissøren fått sin store sjanse i Hollywood (Dagsavisen+)

«Scary Stories to Tell in the Dark» kombinerer Øvredals betydelige evner til å iscenesette gode grøss med sympatiske rollefigurer, og er hans tredje film på rad som dreier seg om folketro.

Øvredal har laget en overraskende mørk film, som tar skumleriene sine på blodig alvor. Dette er dessuten et periodedrama som utspiller seg i et USA som står midt oppe i en turbulent brytningstid, og er i ferd med å miste uskyldigheten. Året er 1968; Vietnamkrigen er i full gang, borgerrettsbevegelsen retter søkelyset mot USAs rasistiske historie og Richard Nixon er i ferd med å bli USAs neste president. Da som nå mørke tider. Alt sånt virker veldig langt unna for sekstenåringen Stella Nicholls (Zoe Margaret Colletti). En nerdete skrekkfilmfan som bor i den døsige småbyen Mill Valley i utkanten av Pennsylvania, sammen med pappa Roy (Dean Norris).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mens Stella feirer Halloween sammen med bestekompisene Chuck (Austin Zajur) og Auggie (Gabriel Rush) havner de på drittlista til den lokale psykopaten Tommy (Austin Abrams), og gjemmer seg på en drive-in-kino som viser «Night of the Living Dead». De søker dekning i bilen til jevngamle Ramon Morales (Michael Garza), en militærnekter som selv er på flukt fra myndighetene. Alle sammen ender opp i byens store spøkelseshus, som frem til århundreskiftet var familiehjemmet til den velstående Bellows-familien.

Stella og Ramon oppdager et hemmelig kjellerrom i huset, der yngstedatteren Sarah Bellows var innelåst mesteparten av livet. Ifølge legendene var hun en grotesk og utstøtt skikkelse, som skrev skumle historier i tussmørket – med blodet fra barna hun hadde myrdet. Stella finner selvfølgelig denne boken, som er full av skrekknoveller håndskrevet med rødt blekk. Enda mer urovekkende: stadig nye historier dukker opp i boken, mens flere av ungdommene i byen forsvinner under mystiske omstendigheter.