Film

Danmark: «Vinterbrødre»

Intimt blikk på utenforskap.

4

DRAMA

«Vinterbrødre»

Regi: Hlynur Pálmason

Danmark

En intuitiv, mentalt intensiv og annerledes reise inn i en historie om to brødre som på ingen måte følger forutsigbare spor.

Den islandske regissøren Hlynur Pálmason, med tilhold i Danmark, har med «Vinterbrødre» ikke laget denne nominasjonsbunkens enkleste film.

Men den fascinerer med sin utilnærmelighet og det på tross av at den går så fysisk tett på menneskene den skildrer at det nærmest er et brudd på intimgrensene.

Les også: Finland: «Euthanizer»

Emil og Johan arbeider i et kalksteinsbrudd, et åpenbart intetsigende liv i slit, sprit og med en kjæreste som i likhet med hovedpersonene ikke blir forklart utover sin blotte eksistens.

Kalken kleber seg til ansikter, klær og kropper, like skittenhvit som snøen i det ugjestmilde landskapet. Hvem de enkelte er, hvor de kommer fra og hva som får dem til å reagere som de gjør, uvennskapelig inntil det latent voldelige og eksplosive, får vi ikke vite, men fornemmelsen av hvor de psykisk sett er på vei den blir bekreftet.

Et ublidt og ugjestmildt drama der varmen ligger i randsonen og inspirasjonen trolig er hentet fra de progressive filmimpulsene øst i Europa.

Les også: Trier triumferer med «Thelma»

Vises på Nordisk filmhelg 28. oktober. Regissør Hlynur Pálmason og produsent Anton Máni Svansson intervjues på scenen etter filmen.

Mer fra Dagsavisen