Film

– Vi har nådd kanten av stupet

– Etter fire måneder med Trump-administrasjonen vet vi at ikke en enkelt person, selv ikke en president, kan stoppe miljøbevegelsen, kunne tidligere visepresident Al Gore fortelle pressen i Cannes.

CANNES (Dagsavisen): For drøyt ti år siden kom den tidligere amerikanske visepresidenten Al Gore på banen med filmen «An Inconvenient Truth», dokumentaren som bidro til å vekke verden ytterligere gjennom å fokusere på global oppvarming og klimakrisen. Den gangen valgte han Cannes-festivalen som utskytningsrampe for sitt budskap, mens filmen var et solid dokument over hvordan CO2-utslipp bidrar til at isen i polområdene smelter og været endrer seg til det ekstreme.

Nå er han tilbake med oppfølgeren «An Inconvenient Sequel: Truth To Power», basert for en stor del på hans egen foredragsvirksomhet og aktualisert gjennom de siste årenes og månedenes utvikling i internasjonal klimapolitikk. Det er særlig prosessene rundt og etter klimatoppmøtet i Paris i 2015, fram til Donald Trump innsettes som president vinteren 2017, som danner utgangspunktet for filmen, for øvrig regissert av dokumentarfilmskaperne Bonni Cohen og Jon Shenk, med Gore som gjennomgangsfigur.

Les også: Kan presse pappa på klima

Vil vinne

Al Gore startet pressemøtet i Cannes med å rose utfallet av klimakonferansen i Paris og vertslandets arbeid for å få på plass den historiske avtalen der 186 land forpliktet seg til å bidra til utslippskutt og begrense temperaturstigningen til ikke mer enn to grader, fortrinnsvis 1,5. I avtalen ligger også en økonomisk forpliktelse som utgjør et betydelig kompromiss mellom rike og fattige land. Nå uttrykker Gore en forsiktig optimisme for framtida, og ordla seg gjennom å sitere Nelson Mandela:

– Det virker alltid umulig inntil det er gjort, sa han, og la til: Nå har vi nådd fram til det kritiske punktet, men vi vil vinne dette, det er jeg overbevist om.

Al Gore har brukt de siste årene til å reise rundt i verden og foredra om klimakrisen, og han har lært av det han har sett. At flere mindre samfunn og byer, også i USA, har sett nødvendigheten av overgangen til klimanøytrale tiltak og grønn energi, er håpefullt.

– Det er annerledes nå enn da den første filmen kom, rett og slett fordi vi i dag har løsningene og muligheten til å sette dem ut i livet. Men når flere byer også i mitt hjemland baserer seg hundre prosent på fornybar energi, blant annet Georgetown i Texas i hjertet av oljenasjonen, er det ikke fordi de plutselig har blitt oppmerksom på klimakrisen, men fordi de ser den økonomiske lønnsomheten i grønn energi. Det er en vei å gå, sier Gore, som mener inntjeninger og besparelser er vel så virksomme argumenter for bedring av klimaet enn å vise til all verdens rapporter om hvordan global oppvarming ødelegger verden.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tror på Trump

Om det var av taktiske årsaker eller om demokraten Gore virkelig mener det, så ytrer han også håp om at utviklingen ikke vil snu til det verre under Trump-administrasjonen. Da Dagsavisen intervjuet den tidligere visepresidenten i Clinton-administrasjonen da den første filmen kom i 2006, sa han følgende: «Jeg har ingen illusjoner om at noen annen stilling gir bedre utgangspunkt for å påvirke verden enn det å inneha posisjonen som president i USA». I dag sier han følgende:

– Jeg har tro på at det er mer enn sannsynlig at president Trump vil overraske mange gjennom å holde USA innenfor Parisavtalen. Jeg vet ikke om han vil gjøre det, men jeg tror det er en mulighet for at han gjør det, kunne han si, men la til at domstolenes blokkering av den amerikanske presidentens forsøk på å gjennomføre sin klimapolitikk så langt hadde hindret han i å utføre de lovendringene han lovet før valget.

– Det amerikanske folket er fast bestemt på å fortsette prosessen for å oppfylle Parisavtalen, og det samme er jeg, sa Gore, som mener han også ser en utvikling der republikanere som tidligere har vært klimafornektere nå er i ferd med å snu, også innenfor kongressen.

– Det som gjenstår nå er at det legges nok politisk vilje bak kravene for å gjennomføre tiltakene som kan begrense klimagassutslippene.

Les også: Trump reverserer Obamas klimapolitikk

Roser Frankrike

Han passet også på å strekke ut en hånd til Frankrikes nye miljøminister Nicolas Hulot, og uttrykte lettelse over at Emmanuel Macron, som han selv møtte under klimaforhandlingene i Paris, vant det franske presidentvalget.

– Hans arbeid er virkelig inspirerende, og jeg har inntrykk av at han blåser etterlengtet vind i seilene når det gjelder en hel verdens forsøk på å gjennomføre de tiltakene som skal løse klimakrisen, sier Gore, som avslutter med å si at han har jobbet for å bevare klimaet i 40 år, og at det har vært tider da arbeidet har vært en balansegang mellom desperasjon og håp.

– Men uansett hvor mye slit det har vært, har det alltid endt med håp.

Les også: Utnevner klimaskeptiker til miljøsjef

Mode Steinkjer

Kulturredaktør i Dagsavisen