Film

Vil ha St. Thomas-
filmen på festival i høst

- I fire år har vi brukt penger fra egen lomme. Nå trenger vi litt hjelp for å komme i mål, sier regissørene av filmen om St. Thomas.

De håper at filmen «Burn The Place You Hide», som har tittel hentet fra en låttekst av Thomas Hansen (1976-2007), skal kunne vises ved filmfestivalene i Bergen i oktober og Oslo i november.

- Vi har vært i kontakt med dem, og håper å kunne komme i betraktning denne høsten, sier Gary Reynolds, som sammen med regissørkollega Richard Knights nå tyr til folkefinansierings-nettstedet Kickstarter - i håp om å få inn minimumsmålet på 5.000 pund.

Innsamlingen ble startet mandag, og allerede tirsdag ettermiddag var de halvveis. Men regissørene understreker at summen bare er et minimum.

- Det å få tilgang til å bruke arkivklipp, blant annet fra NRK, er dyrt, sier Reynolds.

Fra kort til lang

Duoen hadde først tenkt det skulle bli en kortfilm på rundt et kvarter, om den kritikerroste, men også kontroversielle, artisten med de sterke, såre låtene, som døde bare 31 år gammel.

- I stedet blir det en fullengders dokumentar. Vi innså da vi besøkte Norge i 2010 og snakket med hans venner og familie hvor mye det var å hente, sier Reynolds, og medgir at de to er overrasket over at ingen norske filmskapere har tatt tak i dette materialet, utover at NRK Lydverket laget en dokumentar om englandsturneen i 2002.

- Thomas følte ikke alltid at han hadde støtte hjemme i Norge, han følte seg urettferdig behandlet. Mye kunne nok komme av hans egen store åpenhet. Som britiske fans ser vi det kanskje mer utenfra. Vi leste ikke tabloidene, vi nærmet oss St. Thomas på grunn av musikken hans og hvor mye som ligger i sangene hans, sier Reynolds.

- Ga mye

I «Burn The Place You Hide» vil det bli en rekke intervjuer. Blant annet med Claes Olsen, sjef for St Thomas‘ plateselskap Racing Junior. Om filminitiativet sier Olsen:

- Det er veldig bra at de gjør dette, og at det er kult at initiativet kommer fra dem som fans. Jeg håper filmen blir viktig ikke bare for å vise fram artisten St. Thomas, men også den komplekse hverdagen hans som menneske. Han ga alltid mye av seg selv både privat og offentlig.

Regissør Reynolds synes selv at intervjuene med venner og familie er blant det sterkeste i filmen. Hvordan varmen i Thomas‘ forhold til dem kommer fram.

- Han var svært åpen, og gjemte ikke vekk noe. Folk fikk, og kan fortsatt finne, trøst i hans åpenhet og hans budskap om at de ikke er alene, tror han om filmens budskap.

På Kickstarter-siden karakteriserer regissørduoen ham som «en av de mest originale og smertelig ærlige stemmene i samtidig musikk».

Ikke glemt

I år er det 15 år siden St. Thomas fikk sin første platekontrakt, etter å ha spilt noen demolåter på et nachspiel under Quartfestivalen. Debutalbumet «Mysterious Walks» kom i 2000, mens utgivelsen «The Cornerman EP» året etter ble hans gjennombrudd. Samme år kom «I‘m Coming Home», som ble lansert også i Europa.

Thomas Hansen ble i 2002 første nordmann som spilte i Royal Albert Hall, der han varmet opp for vennene i Lambchop. Det gikk ikke etter boken, han skjelte ut arrangørene fra scenen og skapte overskrifter her hjemme.

Året etter, da han slapp «Let‘s Grow Together-The Comeback of St. Thomas», uttalte han til NTB at han hadde lagt om livet, og gikk i terapi. For han la aldri skjul på at han tidvis slet med psykiske problemer.

- Det hjelper; å invitere angsten inn og samtale med den, sa han i 2003.

Flere plateutgivelser fulgte, og flere framstøt ute i verden. Sjettealbumet «There‘s Only One of Me» kom i 2006, og St. Thomas var i gang med å jobbe med sitt sjuende da han ble funnet død hjemme 10. september 2007.

St. Thomas Minnefond, stiftet av hans familie, delte ut de første midlene i 2011 til prosjekter som skal bedre psykisk helse blant barn og unge. (NTB)

Mer fra Dagsavisen