Film

Kutt i film og TV

I 2014 vil det produseres tre færre filmer og tre færre norske TV-serier enn i år. Dette kan føre til at 150 årsverk forsvinner.

Regjeringen har sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti redusert budsjettrammen for filmfondet med 36,2 millioner fra 2013 til 2014. Torsdag ble fordelingen av kuttene behandlet av styret i Norsk filminstitutt. Der ble det bestemt at hoveddelen av kuttene vil bli innen tilskudd til TV-drama, som blir kuttet med ni millioner kroner, mens størstedelen av de resterende millionene blir kuttet i støtten til spillefilm, melder Norsk filminstitutt (NFI).

Hvor kuttene skulle ramme var en krevende prosess, ifølge direktøren i Norsk filminstitutt Nina Refseth.

- Kuttene var krevende, og det var et ønske om å beskytte de mindre budsjettpostene, der selv mindre kutt ville kunne ha svært store konsekvenser, sier direktør i NFI Nina Refseth i en pressemelding.

Fører til ledighet

Filmforbundet, som organiserer store deler av filmbransjen, uttrykker bekymring for at dette vil føre folk ut i ledighet

- Når NFI sier de tror dette vil gå ut over to til tre produksjoner innen TV-drama og to til tre filmer, vil det kunne bety så mye som opp mot 150 årsverk, sier Forbundsleder Sverre Pedersen i Filmforbundet.

Totalt er det opp mot 600 årsverk i norsk film og TV-produksjon.

- Det er ikke noe annet sted disse filmarbeiderne kan gå for å finne erstatningsarbeid. Vi savner en dialog med bransjen før kuttet ble gjennomført og prosessen fullført, legger han til.

Videre mener Pedersen at kuttene vil ramme kvalitetsfilmen først og at produsentene ikke i like stor grad som før kan satse på smal film. Dette kan ramme store produsert som Motlys, som står bak filmer som de prisvinnende «Oslo, 31. august» og «Som du ser meg».

Skeptiske

I Motlys er de skeptiske til endringene.

- Kutt er alltid triste greier og det er jo den nye regjeringen som har bestemt at det skal gå mindre til penger til film. Jeg tror det er enklere for dem å kutte der enn for eksempel i institusjonene. Det føles som et tilfeldig kutt og det vil gå særlig ut over kvalitets- og barnefilm som i stor grad er avhengige av støtte, sier produsent Sigve Endresen i Motlys.

Men han kan ikke nå si at det blir færre produksjoner umiddelbart.

- Vi har allerede produksjoner i gang, men på sikt vil det ramme antallet produksjoner, sier han.

Kuttene vil isolert sett tilsvare en reduksjon med to til tre forhåndstilskudd til kinofilmer fra totalt 13 i 2013. For TV-drama vil reduksjonen også svare til ro til tre tilskudd fra totalt ti tilskudd i 2013, ifølge NFI.

- TV-drama har de siste årene fått en sterk økning i tilskuddene, fra 16 millioner kroner i 2010 til 41 millioner kroner i 2013. Produksjon av TV-drama har tilgang til kapital også fra tv-kanalene, og vi håper at disse også nå vil være med å ta ansvar for den videre kvalitetsutviklingen, sier Refseth.

Nytt i 2014 er at de ulike postene for forhåndstilskudd til spillefilm blir slått sammen til en post. Filmene som har mottatt tilsagn om tilskudd beholder dette, mens den øvrige fordelingen vil bli avklart senere. Det er også forventet en økning i den automatiske ordningen for etterhåndstilskudd i 2014, noe som fører til en ekstra belastning på budsjettet 
for kinofilm.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Kutt i filmstøtte

Etter revidert statsbudsjett har regjeringen foreslått å kutte 36,2 millioner i produksjonsstøtten til film og TV-drama neste år.

Dette vil ramme to til tre TV-produksjoner og to til tre filmproduksjoner i 2014.

I Filmforbundet anslår de at opp mot 150 årsverk vil forsvinne av totalt 600.

Både produsenter og Filmforbundet frykter kuttene vil ramme kvalitets- og barnefilm først.

Mer fra Dagsavisen