Kultur

Det er disse du må se nå

Hardkokt indisk krim! Fransk agentdrama! Grusomme julenisser! Berlins underliv! Standup fra 50-tallet! Den harde kampen om TV-tida vår har gitt et mangfold av gode må-se-serier.

Bilde 1 av 24

«Le Bureaeu», sesong 4

NRK TV

Den franske agenten Malotru og kollegaene hans i fransk etterretning ble brått så populære før jul i fjor at serieskaperne framskyndet planene for en sesong fire. Dermed er agenten tilbake på skjermen allerede. Nå gjemmer Malotru seg fra sine egne i DGSE, fra CIA og fra FSB i Russland. Det er alt jeg har anledning til å si.

«Babylon Berlin»

NRK TV

I løpet av den neste uka har NRK lagt ut alle 16 episodene av den mesterlige tyske dramakrimmen på nett. Her kommer overraskende intriger like tett som schnapsen på Berlins buler. Dette er den dyreste ikke-engelskspråklige dramaserien som er laget, og det bærer produksjonen klart preg av. Serien følger etterforsker Gereon Rath i Berlin i 1929, og involverer en toglast med russisk gull, utagerende natteliv, korrupt politi, høyreekstremister og sovjet-kommunister, blant annet.

«Bodyguard»

Netflix

BBC-snakkisen snappet opp av Netflix er et thrillerdrama som kanskje ikke utfordrer sjangeren, men som er overraskende heftig og intens, en action med ekssoldat og politimann David Budd i sentrum. Han blir livvakten til innenriksminister Julia Montague, en maktkåt, krigshissende politiker. Jobben blir alt annet enn rutine. Her er det driv og action, som gjør «Bodyguard» akkurat medrivende nok.

«The Marvelous Mrs. Maisel»

Amazon

Komidrama med skjær av «Mad Men» som ufortjent lever bortgjemt på nettet. Dette er en vidunderlig sjarmbombe av en komedie om Miriam Maisel (Rachel Brosnahan), husmor i 1950-tallets Upper West Side som vil bli standupkomiker i Greenwich Villages røffe komikerbuler. Serien har fått flere Emmy- og Golden Globe-priser helt fortjent. Stor er Tony Shalhoub (han fra «Munk») i rollen som Miriams far og Alex Borstein (hun fra «Mad TV») som Miriams agent. Sesong to kommer 5. desember.

«Happy!»

Netflix

En actionkomedie så mørk at man rent glemmer at handlingen foregår i jula. Den forsofne ekspoliti, nå drapstorpedo Nick Sax får motstrebende noe å leve for når hans kidnappede lille datter trenger hjelp i et fælt, grisete og grusomt New York. Nick får heldigvis hjelp av datterens fantasivenn – en flygende, lyseblå enhjørning. Dramaet opprinnelig laget av tegneserieskaper Grant Morrison er en bekmørk humoristisk historie full av overraskelser. Sesong to er på gang, og det skal vi bare være happy for.

«Sacred Games»

Netflix

Denne serien følger den lite ansette politimannen Sartaj Singh som i motsetning til kollegaene ikke er korrupt. Han får beskjed fra gangsterkongen Ganesh Gaitonde at han har 25 dager på seg til å redde New Delhi fra en katastrofe. Han står nesten alene i kampen. Dette er overraskende hardkokt krim, basert på en roman, og viser at indisk drama er mer enn Bollywood. Den grove munnbruken er også imponerende. Sesong to er meldt fra indiske Netflix.

«Barry»

HBO

Den morsomste leiemorderserien akkurat nå! Barry får skuespillerkallet under et oppdrag i Los Angeles, kaster våpnene og blir med i en amatørtrupp, selv om det gjør at han får lokal narkomafia på nakken. Han møter en skuespillerguru spilt av Harry Winkler, tidligere mest kjent som Fonzie i «Happy Days» fra 70-tallet. «Barry» sikret både Winkler og serieskaper/hovedrolleinnehaver Bill Hader fortjente Emmy-priser. Sesong to er meldt.

«Jack Ryan» – Amazon/«Condor»

TV 2 Sumo

Hvem er den tøffeste CIA-kontoristen i høst – analytiker Jack Ryan på Amazon eller hackeren Joe Turner i «Condor» på TV 2 Sumo? Begge agentseriene er underholdende actionthrillere, «Condor» en nyinnspilling av en gammel Robert Redford-film, og handler om en ung CIA-hacker som får kollegaene og mektige kriminelle på nakken. Jack Ryan havner motvillig i kampen mot terror. Serien har et Midtøsten-fokus som gir litt «Homeland»-vibber, men Jack Ryan har humoren, manuset og produksjonsbudsjettet som gjør ham til beste agenten av de to. Ny sesong skal lages.

«Killing Eve»

HBO

TV-året 2018 hadde ikke vært det samme uten Phoebe Waller-Bridge, britisk skuespiller og serieskaper bak en av årets mest nyskapende og omtalte dramaserier. «Killing Eve» følger Villanelle – årets mest skremmende snikmorder, og den amerikanske MI5-byråkraten Eve Polastri som jakter på henne. En original variant av katt-og-mus-lek oppstår. Sesong to er i produksjon.

«Daredevil», sesong 3

Netflix

En god superhelt trenger en skikkelig superskurk, og her må Daredevil takle Kingpin i Vincent D’Onofrios grusomme prakt. «Daredevil» er den beeste av superseriene Netflix og Marvel har samarbeidet om – forklaringen på at den røde demonen har overlevd mannefallet blant superheltene på Netflix de siste ukene. Charlie Cox er god som Matt Murdock, den blinde advokaten med supersanser, men han blekner mot D'Onofrio som Kingpin.

Se også:

«Homecoming», ny thriller med Julia Roberts, premiere på Amazon i dag, «Counterpart», Viaplay, «A very English Scandal», NRK TV.

Mer fra Dagsavisen