Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame

Danmarks importør av Volkswagen er dømt til å betale den kinesiske kunstneren Ai Weiwei 1,5 millioner danske kroner etter å ha brukt kunsten hans i reklame.

I tillegg får Ai tilkjent erstatning for ikke-økonomisk skade på 250.000 danske kroner. Det avgjorde retten i Glostrup i Danmark onsdag. I norske kroner tilsvarer hele beløpet rundt 2,2 millioner kroner.

Les også: Ingrid (86) ble liggende alene i en busk i 24 timer

I forbindelse med en reklamekampanje i 2017 tok Volkswagen-importøren Skandinavisk Motor Co. (SMC) bilder av en ny Polo foran en av Weiweis kunstinstallasjoner på fasaden til Charlottenborg kunsthall i København.

Les også: Oldemoren kjempet for stemmerett i Norge

Søksmål

Den kinesiske kunstneren og demokratiaktivisten gikk til søksmål mot selskapet fordi han mener de brøt markedsføringsloven og opphavsretten med kampanjen.

Retten ga kunstneren medhold. Bruken av kunstverket i reklamen «medførte en viss risiko for utvanning av Ai Weiweis merkevare» og at det hadde karakter av å «snylte på kunstnernes gode navn og rykte», heter det i dommen.
Kunstverket «Solieil Levant», som ble brukt i bakgrunnen i reklamen, var en barrikade av 3.500 oransje flytevester brukt av flyktninger som kom i land på Lesvos i Hellas i forbindelse med flyktning- og migrantkrisen i 2015 og 2016.

Les også: Vi sier at vi ønsker å spise mindre av det, og så gjør vi faktisk det

Visste ikke at det var et kunstverk

SMC har erkjent at de brøt opphavsretten i reklamekampanjen, men har nektet for at de har brutt markedsføringsloven. Bilforhandleren har forklart at den ansatte som tok bildet, ikke visste at det var et kunstverk.

Les også: Krekar anker varetekstsfengsling