Kultur

Byrådet sikrer Oslo Nye Teater

Det avtroppende byrådet gir Oslo Nye Teater en økning på to millioner kroner i 2016. Nå håper teatret på mer ro og handlingsrom og lover bydelsteater på Torshov.

Bilde 1 av 2

– Dette er fantastiske nyheter. Vi er sinnssykt glade, sier teatersjef ved Oslo Nye Teater, Kim Bjarke, til Dagsavisen.

Oslo Nye Teater har vært hett tema i valgkampen, da Oslo KrF foreslo å kutte støtten til teatret og fordele midlene på en søkbar pott for «osloske» stykker og til resten av Oslos kulturaktører.

Nå øker det borgerlige byrådet bevilgningene til teatret med to millioner kroner i kulturbudsjettet for 2016. Dermed går 80 millioner kroner, en betydelig del av det samlede kulturbudsjettet, til teatret.

Kuttet rett før jul

Oslo Nye Teater har de siste årene hatt bevilgninger på dette nivået, men måtte ta et kutt på to millioner kroner i 2015, etter byrådets budsjettforhandlinger med Frp.

Kim Bjarke forteller at de to millionene de nå blir lovet for 2016 vil gå rett til mer teaterkunst.

– I fjor fikk vi et kutt i siste minutt, som rammet kunsten direkte, da vi har en del faste driftsutgifter som vi uansett er nødt til å finansiere. Når vi nå ser ut til å få to millioner kroner, slik at vi får de 80 millionene vi søkte om, vil det dermed bety mer teater, sier han.

Arbeiderpartiet vil sikre

Selv med byrådsskifte ser det ut til at Oslo Nye Teater er trygge for nye kutt, da Oslo Arbeiderparti har gått inn for å sikre teatret i framtida, og opprettholde bevilgningene på samme nivå. Bjarke håper at teatret nå kan få en periode med mer stabilitet.

– Vi trenger bevilgninger på samme nivå litt til, og vi har behov for å kunne tenke mer langsiktig. Samtidig skal vi jobbe hardt og lage smart teater for så mange folk som mulig, sier han.

Bydelsteater

Teatret opplevde et 2014 som ga langt bedre besøkstall enn tidligere år, og nå satser de også på å utnytte alle de tre scenene i større grad for å tiltrekke flere publikummere. Et av grepene er at Trikkestallen på Torshov, som har vært spillested for Oslo Nye Teaters dukketeater, nå skal brukes som scene også til teater på kveldstid.

I kveld er det premiere på stykket «Fravær».

– Trikkestallen er en juvel for oss. Det er et veldig fleksibelt teaterrom, som vi gleder oss til å åpne opp for et voksent publikum, sier Bjarke.

Allerede har de hatt besøk av frigruppen Statsteatret på Trikkestallen, og Bjarke ser for seg at det kan bli en scene der flere aktører fra det frie feltet kan slippe til.

– Vi ønsker at Trikkestallen skal være et teater for bydelen, og vi vil lage flere forestillinger med Oslo- og storbytematikk. Det er allerede planer på gang, sier han.

Mer fra Dagsavisen