Bøker

Ambjørnsen slutter

«Farvel til romanen», skriver Ingvar Ambjørnsen i en tekst om å slutte som romanforfatter.

Natten til 17. juni 2010 kommer tanken. «Avgjørelsen tas på et blunk. Den bare skyter gjennom ham. Han har skrevet, som han alltid gjør...Han har kontroll...Men så altså, det motsatte. En raknende tanke: Men dette går ikke.»

Ingvar Ambjørnsen, pappaen til Elling og Bjarne, Pelle og Proffen, skal slutte å skrive romaner.

...eller kanskje ikke

I hvert fall vurderer han det i en sakprosabok som kommer på Flamme forlag i september. Da forlagssjefene Nils-Øyvind Haagensen og Bendik Wold presenterte Flammes høstliste, sa de at Ambjørnsen la merke til Flamme allerede da de var nystartede og holdt til temmelig skrale lokaler på Grünerløkka.

- Han hadde lagt merke til forlaget, og ville gjerne bidra med noe en gang. Det gjør han nå, fem år senere.

Andre titler å se fram til fra Flammes høstliste er Geir Gulliksens (51) første diktsamling på seks år. Den har fått den vakre tittelen «Ung trost klokken fem om morgenen i en brusende alm», og handler ifølge forlaget «om å leve med seg selv og andre».

Bragepris-nominerte Nils Chr. Moe-Repstad (42) gir ut dikt­samlingen «19 forgiftninger», om infeksjoner, virus og epidemier, forurensning, ­korrupsjon og økonomisk utbytting.

Egne rom og dommedøgn

Flamme forlag kan også skilte med et sterkt, ungt kvinnelag i år:

Lotta Engstad (32) gir ut «Et eget rom», en feministisk satire om en professor, mens Kjersti Wøien Håland (26) skriver om livet i en halvveis nedlagt industribygd langt inni en norsk fjord i «Dommedøgn». Victoria Durnak (25) har skrevet en ennå tittelløs roman om Elin, som tilbyr seg å være gratis bud for dem som handler på finn.no

Thea Trøen Bjertnes´ (25) diktsamling «Vi står her» beskriver en ung jentes trøblete forhold til sin nå avdøde far.

Jo T. Brochmann (28) skriver i «Tagging - en bok om stygt som pent» om - du gjettet det - tagging. Flamme gir dessuten ut utvalgte dikt av 95 år gamle Larwrence Ferlinghetti, «Og Homer kom, så ut som Odyssevs», gjendiktet av Jan Erik Vold.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen