Bøker

Sterkt personlig, uredigert Lindgren

Brevene mellom den aldrende Astrid Lindgren og den svært unge Sara Schwardt er rørende lesning.

BREV

Astrid Lindgren og Sara Schwardt

«Brevene dine legger jeg under madrassen: En brevveksling 1971–2002»

Oversatt av Bodil Engen Heinesen

Heinesen forlag

Astrid Lindgren mottok tusenvis av brev gjennom sitt lange liv som elsket barnebokforfatter. Bare helt unntaksvis ble det noen korrespondanse utover ett svarbrev. Brevvekslingen mellom Schwardt og Lindgren omfatter åtti brev, de fleste fra 1971 og 1973, men også noen fra 1980-tallet, og de siste våren 2002, etter Lindgrens død.

Hvorfor ble Astrid Lindgren så fengslet av nettopp brevene til Sara Schwardt? Det er lett å forstå når man leser de svært ærlige, oppriktige og tidvis sinte og opprørte brevene fra den 12-årige Sara, som tydelig slet med både selvtilliten og livet generelt, men som likevel hadde et oppkomme av livsgnist og livslyst. I det første brevet opplyser Sara straks at hun skal bli skuespillerinne, og forteller at hun syntes Pippifilmene var en stor skuffelse. De som spilte Tommy og Annika spilte elendig, skrev Sara.

Astrid Lindgren ble tydelig fascinert, og brevene begynner ofte med kjærlige navn som: Min lille kompis, mitt lille gulldryss eller min lille due! Og Astrid Lindgren delte raust med seg av egen livserfaring og fortalte om egne sorger og bekymringer. Hun fortalte ærlig om hvordan hun selv hadde slitt med selvtilliten i unge år, og mente at ungdomstida og alderdommen utvilsomt var de to vanskeligste periodene i livet.

Det som gjør sterkest inntrykk er likeverdigheten mellom de to skrivende. Aldri et øyeblikk inntar Astrid Lindgren en «forhøyet» posisjon, setter seg selv i noen slags pedagogisk eller belærende situasjon. Tvert imot bekrefter brevene i denne boka det inntrykket Lindgren alltid etterlot: Det totale fravær av jålethet og overlegenhet.

Verdien i brevvekslingen ligger i første rekke i det helt unike innblikket leseren får i en avslappet, personlig Astrid Lindgren som forteller om familieliv og store og små gleder og sorger, men også kommer med sterke formaninger og råd til unge Sara om at hun aldri må begynne å røyke! Det er det umiddelbare, uredigerte og sterkt personlige som blir så berørende å lese. Og kanskje dette sterke båndet som så plutselig og tydelig oppstår mellom to «sjeler» med en aldersforskjell på over 60 år.

«Brevene dine legger jeg under madrassen» er blitt en både original og svært leseverdig del av den store flommen av litteratur omkring Astrid Lindgren og hennes forfatterskap.