Bøker

Krigsjournalistikk, spedalskhet og Hellas

Stian Bromarks tre favoritter fra bokåret 20124.

Francesca Borri

«I krigen. Et vitnesbyrd fra Syria»

Den italienske journalistens skildring av Syria-krigen og den mangelfulle dekningen av den, er mollstemt på grensen til det defaitistisk. Men med sitt vågemot og sin empati, viljen til selvransakelse på vegne av yrket og evnen til å skildre de menneskelige omkostningene i et originalt, klisjefritt språk, både mister leseren troen på menneskeheten og får den tilbake – av Borri selv.

Bjørn Godøy

«Ti tusen skygger. En historie om Norge og de spedalske»

Forfatteren er en førsteklasses formidler. Hans fascinasjon for tematikken er smittsom, detaljkunnskapen forbløffer og boka inneholder mye nytt, overraskende stoff om for den brede allmennheten. Spedalskheten brukes som prisme for en nasjon i utvikling, som bakser mellom tradisjon og modernitet, hvor legevitenskapen ofte står med en fot i hver leir.

Alexander Z. Ibsen

«Gresk blod. Et nærbilde av Hellas»

Som halvt gresk, halvt norsk, har forfatteren de aller beste forutsetninger for å forstå og formidle det «ekte» Hellas til et norsk publikum. Alexander Zlatanos Ibsen innfrir til gagns. Her er alt du trenger å vite – og mer til; om antikken som byrde, økonomikrisa, høyreekstrem framvekst, konflikten med Tyrkia, og så klart litt om souvlaki, fetaost og ouzo. Yamas!

Nyeste fra Dagsavisen.no: