Bøker

Bestefar sloss for nazismen

Da hun oppdaget at morfaren hadde vært SS-topp, ble hun først sjokkert. Så skrev hun bok. - Norske frontkjempere som sier de ikke visste om drap på jøder, 
lyver, sier Ida Jackson.

- Denne boka har jeg skrevet med en blanding av politisk raseri og privat kjærlighet, sier Ida Jackson (27), forfatter og blogger. Neste uke gir hun ut boka «Morfar, Hitler og jeg». Her forteller hun historien om sin bestefar Per Pedersen Tjøstland, SS-soldat, frontkjemper og redaktør for den norske nazi-avisen «Germaneren: Kamporgan for Germanske SS Norge». Men etter krigen holdt familien tett om hva bestefaren hadde vært med på.

Sjokk

For Ida Jackson var morfaren en stabil og varm skikkelse gjennom hele oppveksten. Han døde i 2004, og i begravelsen ble andre verdenskrig ikke nevnt med et ord, forteller hun i boka. Ida Jackson oppdaget sannheten om morfaren ved en tilfeldighet, for seks år siden: Hun googlet sitt eget navn, og satte inn familienavnet Tjøstland. Da dukket det opp en kort Wikipedia-artikkel: «Per Asbjørn Pedersen Tjøstland (...) siste redaktør av Germanske SS Norges avis‚ Germaneren, under andre verdenskrig».

- Jeg reagerte med sjokk og vantro, forteller Ida Jackson.

- Først ville jeg ikke tro det i det hele tatt. Jeg skrev «trenger referanse» bak påstanden på Wikipedia. Så tok det bare et par timer før noen hadde postet en kilde. Wikipedia er flott sånn, konstaterer Jackson, som er kommunikasjonssjef i nettbaserte Store Norske Leksikon.

- Den delen av hjernen min som ville ha klarhet, var i gang med å grave. Mens den følelsesmessige delen av hjernen var helt låst - «dette klarer jeg ikke å forholde meg til», var alt jeg tenkte, forteller Jackson.

Wikingtokt

Ida Jackson er forfatter og blogger, har tidligere gitt ut bok om bruk av sosiale medier, og skrevet tre barnebøker om sjuåringen Lena. Hun karakteriserer «Morfar, Hitler og jeg» som sin mest personlige bok. Da hun begynte å undersøke morfarens fortid, fant hun grusomheter hun ikke hadde kunnet forestille seg. Før han ble redaktør for Germaneren, der han skrev glødende kommentarartikler til forsvar for nazismen, hadde han vært frontkjemper i 5. SS Panzer-divisjon Wiking, fra 1941-1943. Der førte han dagbok, og brukte dem til en serie rapporter i bladet Germaneren, som del av en planlagt roman om de norske frontkjemperne - «På Wikingtokt». Jackson bruker deler av morfarens tekster i boka.

- Nøyaktig hva morfaren min gjorde, er vanskelig å vite. I tekstene han skrev fra østfronten, brukte han hele tida vi-formen. Det som er sikkert, er at de norske frontkjemperne på østfronten 1941-42 deltok i krigsforbrytelser og medvirket til folkemord, sier Jackson.

Les også: Ber NS-barna ta avstand fra nazismen

Slaktet jøder

Hun har fått hjelp til bokprosjektet fra historiker Terje Emberland, forsker ved HL-senteret. Sammen med Matthew Kott har han skrevet «Himmlers Norge» (2012), som regnes som standardverket om nordmenn i SS. Både her, og i Bjørn Westlies «Fars krig» (2008), er Per Pedersen Tjøstlands rapporter fra østfronten brukt som kilde. «Himmlers Norge» beskriver hvordan norske SS-soldater deltok i vilkårlige henrettelser og mord på flere tusen jøder, på vei til østfronten sommeren 1941. Norske SS-soldater fra Wiking-divisjonen har fortalt om at de «gikk på jødejakt» og «slaktet jøder med bajonett», ifølge «Himmlers Norge».

- I morfars tekster fra østfronten legger han ikke skjul på at jøder ble drept. Men det skjer nærmest i bisetninger: «så rensket vi et jødehull» - han skriver om dette nærmest som renovasjonsoppdrag, forteller Jackson.

- Frontkjemper-bøkene fra 70- og 80-tallet nevner ikke jødene med et ord. De norske frontkjemperne som sier «vi visste ikke noe om drap på jøder», de lyver. Man har tolerert mange slappe unnskyldninger i norsk offentlighet fra frontkjempere, mener Jackson.

- Ikke minst i Terje Emberlands forskning kommer det tydelig fram at norske frontkjempere har vært med på langt verre ting enn de har vært villige til å innrømme i ettertid, sier Jackson.

Les også: Innlegg på Nyemeninger.no

Ekstremisme

Hun håper boka kan bidra til ny debatt både om frontkjemperne under krigen, og om ekstremisme i dag.

- Det er interessant at man i dag snakker om hvordan unge mennesker reiser fra Norge for å delta i krig i et fremmed land. Som om dette er et nytt fenomen.

- Per Pedersen var en ung mann fra Norge som meldte seg til en krig i et annet land. Han var en ideologisk kriger, i likhet med dem som drar i dag. Det er ikke noe nytt at unge folk med glødende ideologi drives til ytterligheter.

«Jeg har ikke skrevet denne boken for å ta avstand. Jeg har skrevet denne boken for å ta nærhet», understreker Ida Jackson i forlagets presentasjon av boka.

- Er boka et forsvar for det morfaren din gjorde under krigen?

- Nei, heller det stikk motsatte. Det min morfar var med på, var så forferdelig at det er umulig å forsvare. Jo mer man undersøker hva min morfar og andre frontkjempere faktisk gjorde, jo færre formildende omstendigheter blir det. Bortforklaringer og fortielse fungerer bare så lenge man ikke har fakta på bordet, påpeker Jackson.

- Men etter alt jeg har oppdaget, er jeg fortsatt like glad i morfaren min.

pedersen@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen