Kultur

Avviser anklager om overgrep

Woody Allen (78) avviser datterens anklager om at han forgrep seg på henne da hun var barn.

Ifølge hans talsperson mener filmskaperen at det er eks-kjæresten Mia Farrow som står bak stedatterens påstander.

Anklagene om de seksuelle overgrepene dukket først opp i kjølvannet av bruddet mellom Mia Farrow og Woody Allen i 1992, da det ble kjent at den da 56-årige filmskaperen hadde et forhold til Mia Farrows 20 år gamle adoptivdatter Soon-Yi Previn.

Fryktet faren

Søndag anklaget 28-årige Dylan Farrow selv for første gang stefaren for seksuelle overgrep.

I et åpent brev gjengitt på bloggen til Nicholas Kristof, en Pulitzer-prisvinnende New York Times-skribent og venn av Mia Farrow, fortalte 28-åringen om overgrepene hun skal ha blitt utsatt for som sjuåring.

- Han ba meg om å ligge på magen og leke med det elektriske toget til broren min. Deretter misbrukte han meg seksuelt, skriver Farrow i brevet.

- Han snakket til meg mens han gjorde det, hvisket at jeg var en god jente, at dette var vår hemmelighet, lovet at vi skulle reise til Paris og at jeg ville bli filmstjerne, skriver hun i brevet som vakte internasjonal oppsikt søndag.

I brevet forteller hun også om en barndom preget av konstant frykt for faren.

- Jeg gjemte meg under senga eller låste meg inne på badet for å unngå dette, men han fant meg alltid. Dette skjedde så ofte, så rutinemessig, så godt skjult fra en mor som ville ha beskyttet meg om hun kunne, at jeg trodde at det var normalt.

- Jeg trodde at det var slik fedre forgudet sine døtre, men det han gjorde mot meg på loftet, føltes annerledes. Jeg kunne ikke holde på hemmeligheten lengre, skriver Farrow.

Samtidig kritiserer hun den amerikanske filmindustrien, og anklager Hollywood for å overse Woody Allens ugjerninger og for i stedet å hylle filmene hans. 28-åringen kritiserte også skuespillerne Cate Blanchett, Alec Baldwin og Louis C.K, og mente de burde vurdere sitt forhold til filmskaperen. De tre er med i Woody Allens siste film, «Blue Jasmine», som kan vinne tre priser under Oscar-utdelingen som finner sted seinere denne måneden.

Anklagene droppet

Woody Allen og Mia Farrow var sammen fra 1980 til 1992, men var ikke gift og bodde separat i New York. Ifølge Mia Farrow forgrep Allen seg på datteren Dylan også etter at hans forhold til 20-årige Soon-Yi Previn ble kjent i 1992, og paret lå i tvistesak om omsorgen for barna.

Woody Allen benektet dette og hevdet Mia Farrows anklager var ledd i striden om foreldreretten til Dylan og sønnen Moshe, som paret adopterte sammen, samt deres biologiske sønn Ronan.

I 1993 konkluderte dommeren i barnefordelingssaken at det ikke forelå beviser for at Allen hadde forgrepet seg på adoptivdatteren, men stemplet ham samtidig som «selvopptatt, ufølsom og ikke til å stole på». Mia Farrow fikk foreldreretten.

I sin kommentar til datterens anklager, viste Allens talsperson til etterforskningen for 21 år siden.

«Allen har lest artikkelen og mener den er usann og skammelig. Eksperter har konkludert med at det ikke var noen troverdige bevis for overgrep, at Dylan Farrow manglet evnen til å skille mellom fantasi og virkelighet og at hun trolig er blitt instruert av sin mor Mia Farrow», heter det i uttalelsen fra Woody Allens talsperson Leslee Dart.

Woody Allen og Soon-Yi Previn giftet seg i 1997 og har to adopterte døtre sammen.

Filmskaperens sønn Ronan har brutt all kontakt med faren, og har kritisert Woody Allen offentlig en rekke ganger. I 2012 tvitret Ronan Farrow på farsdagen: «Gratulerer med farsdagen, eller som vi sier i min familie, gratulerer med svogerdagen.»

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen