Kultur

Usminket og naturlig fra Rioja

De aller fleste forbinder Rioja-vin med noe som er lagret lenge på både fat og flaske.

Dagsavisen anmelder

Rioja-distriktet i Spania er mest kjent for sine viner som har fått lang lagring, både på fat og flaske før de kommer i salg. Dette gir viner med utviklet frukt og som får innslag av tre, og lær med mer.

Noen produsenter ønsker å lage en annen type vin, der det å få fram frukten i vinen er det viktigste. Blant dem er Gloria og Martin Alonso Etayo, som driver familiegården Viña Ilusión, som de kjøpte i 1992.

Den røde vinen lages av håndplukkede druer fra en enkeltvinmark på fem hektar. Etter å ha blitt spontanfermentert lagres den kun på ståltank, og før den tappes på flaske tilsettes det kun minimale mengder med svovel. Resultatet er en ren og frisk og fruktig, naturlig rødvin som er perfekt til pizza, pasta og grillmat.

Les også: Brancaias deilige Toscana-viner (+)

Den hvite utgaven av Viña Ilusió er laget av druen tempranillo blanco og har fått samme behandling som den røde utgaven. Resultatet er fruktig og mineralsk hvitvin perfekt til skalldyr og grillet fisk når den tid kommer.

Blant ukens viner Oregon-pinoten til Violet Hill. En god og saftig pinotvin som er best servert når den er litt avkjølt.

På tampen tar vi også med oss Schneeberger Kitzeck-Sausal Sauvignon Blanc 2022, som er en meget god sauvignon blanc fra Østerrike – perfekt til vårens nye asparges.

Les også: Seriøs syrah til kraftig vintermat (+)

---

6

VIN

16825701 Etayo Viña Ilusión Rioja Blanco 2022 (Spania) kr 199,90 (86 poeng)

---

vin

Har nokså kraftig gulfarge og lukter av gult eple sammen med urter og krydder. Er middels fyldig og smaker av krydret sitrus-og eplefrukt sammen med urter før den avslutter med nydelig syre.


---

6

VIN

7301401 Viña Ilusión 2022 (Rioja, Spania) kr 199,90 (86 poeng) (BA)

---

vin

Har middels kraftig rødlilla farge. Lukter av kirsebær sammen med urter, krydder og hint av lakris. Har middels fylde og smaker av syrlige skogsbær og kirsebær sammen med urter og krydder. Avslutter med noe tannin og nydelig syre.


---

6

VIN

14906201 Violet Hill Oregon Pinot Noir (USA) kr 289,90 (88 poeng) (BA)

---

vin

Har lys rødlilla farge og lukter av kirsebær og modne jordbær sammen med forsiktig fatpreg. Har nokså bra fylde og smaker av kirsebær og jordbær sammen med krydder og noe fat, før den avslutter med noe tannin og bra syre.

---

6

VIN

12933801 Schneeberger Kitzeck-Sausal Sauvignon Blanc 2022 (Østerrike) kr 232,30 (87 poeng) (BA)

---

vin

Har middels kraftig gulfarge og lukter av stikkelsbær sammen med hint av solbær og urter. Er middels fyldig og smaker av det samme stikkelsbær- og solbærpeget som i lukten sammen med grønt urtepreg før den avslutter friskt og godt.



Ukens anbefaling:

---

6

VIN

8015101 3 Winner Riesling Trocken 2023 (Rheinhessen, Tyskland) kr 145 (85 poeng) (BA)

---

vin

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Philipp Wittmann, Jochen Dreissigacker og Stefan Winter som har fått med seg noen og tyve andre vinprodusenter for å lage denne meget bra billigrieslingen fra Rheinhessen. Har nokså lys gulgrønn farge og lukter av sitrus og fersken sammen med forsiktig mineralpreg. Er lett og delikat i smaken er der det går i sitrus sammen grønt eple, fersken sammen med noe mineraler før den avslutter med herlig syre.

Les også: Deilige billigburgundere (+)