Kultur

Tradisjonelt til påskelammet

Vinene til López de Heredia har fått lang fatlagring og er perfekt følge til lammet du skal servere i påsken.

Dagsavisen anmelder

López de Heredia regnes som en av de aller mest tradisjonelle Rioja-produsentene, blant annet ved at de lagrer vinene sine i mange år på store og gamle eikefat før vinene tappes på flaske for ytterligere lagring.

Hele tre av vinene til López de Heredia er inne på polets basisutvalg og samtlige er svært gode kjøp med tanke på svært høy kvalitet. Viña Tondonia Reserva 2011 har fått seks år på fat, mens Viña Bosconia 2012 har fått fem år. Viña Cubillo Crianza 2015 har bare fått tre års lagring.

Bosconia er mykere og mer burgundersk i stilen. Tondonia er strammere og er litt mer trepreget enn Bosconia. Når det gjelder Cubillo er denne noe lettere enn de andre, samtidig som den har noe mer frukt. Samtlige er praktfulle matviner og supre til blant annet årets påskelam. Drikk Tondonia til lammelåret og Bosconia til en krydret lammegryte, eller Cubillo til begge deler.

Mens vi befinner oss i Rioja tar vi også med oss Muga Reserva 2019. Vinen har nydelig frukt, noe fatpreg og også dette er en vin som byr på meget bra kvalitet med tanke på prisen. brultor@gmail.com

---

6

VIN

1991101 Viña Cubillo Crianza 2015 (López de Heredia, Rioja, Spania) kr 289,90 (90 poeng) (BA)

---

vin

Har middels kraftig rødbrunlilla farge og lukter av utviklet frukt sammen med tre, nøtt og lær. Er fyldig og smaker av utviklet og syrlig frukt sammen med tre og lær. Avslutter med en del tannin og herlig syre.

Les også: Brancaias deilige Toscana-viner (+)

---

6

VIN

1917901 López de Heredia Viña Bosconia 2012 (Rioja, Spania) kr 409,90 (92 poeng) (BA)

---

vin

Er rødbrun og utviklet i fargen og lukter av bær sammen med tørket frukt, lær og tre. Har meget bra konsentrasjon og smaker av myk, syrlig og utviklet bærfrukt sammen med preg av lang lagring på fat. Avslutter med en del tannin og herlig syre.

Les også: François Lequin-Colin lager alt fra superviner til meget bra billigburgundere (+)

---

6

VIN

3461001 Viña Tondonia Reserva 2011 (López de Heredia, Rioja, Spania) kr 419,90 (92 poeng) (BA)

---

vin

Er rødbrun i fargen og lukter av utviklet og moden frukt sammen med lær, velhengt kjøtt og fat. Er konsentrert og smaker av utviklet frukt, tørket frukt sammen med lær, urter og sederter før den avslutter med en god del tannin og strålende syre.


---

6

VIN

3098901 Muga Reserva 2019 (Rioja, Spania) kr 314,90 (90 poeng) (BA)

---

vin

Har nokså kraftig rødlilla farge og lukter av mørk og forsiktig utviklet frukt sammen med krydder og noe fat. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørke bær, tørket frukt, sammen med krydder og noe fat før den avslutter med en god del tannin og herlig syre.

Les også: Dom. d’Andézon har i en årrekke vært et av de aller beste syrah-kjøpene på polets basisutvalg (+)


Ukens anbefaling:

---

6

VIN

14787301 Devil’s Corner Tasmania Chardonnay 2022 (Australia) kr 199,90 (87 poeng) (BA)

---

vin

Denne chardonnayen fra Tasmania har nokså lys gulfarge og lukter av eple, sitrus og tropisk frukt sammen med blomst og fat. Er middels fyldig og smaker av sitrus, eple, tropisk frukt sammen med diskret fatpreg før den avslutter med herlig syre. Er utstyrt med skrukork og er perfekt til et godt glass i solveggen på hytta.