Kultur

Derfor får Israel delta i Eurovision Song Contest 2024

Slik forklarer arrangøren EBU hvorfor Israel får være med, og hvorfor Russland ble utestengt.

– Eurovision Song Contest et ikke-politisk musikkarrangement og en konkurranse mellom allmennkringkastere som er medlemmer av EBU. Det er ikke en konkurranse mellom regjeringer.

Det skriver EBUs generaldirektør Noel Curran i en e-post til Dagsavisen.

Forstår bekymringene

The European Broadcasting Union (EBU), eller Den europeiske kringkastingsunion, er verdens største sammenslutning av nasjonale TV- og radioselskaper. Unionen omfatter 112 kringkastingsorganisasjoner fordelt på 68 medlemmer i 54 land i Europa, Midtøsten og Nord-Afrika.

Israel debuterte i Eurovision Song Contest (ESC) i 1973. Før årets konkurranse har de deltatt 45 ganger, og vunnet fire ganger.

Curran uttrykker at de forstår bekymringene og de sterke meningene folk har rundt den nåværende konflikten i Midtøsten. Mange av bildene fra Israel og Gaza som publiseres daglig, leveres gjennom EBU News Exchange.

– Vi kan ikke unngå å bli beveget av den omfattende lidelsen til alle de som er fanget i denne forferdelige krigen, sier han.

– Imidlertid er Eurovision Song Contest et ikke-politisk musikkarrangement og en konkurranse mellom allmennkringkastere som er medlemmer av EBU. Det er ikke en konkurranse mellom regjeringer.

Oppfyller kravene

I forkant av årets konkurranse, gjennomgikk styreorganene i EBU og Eurovision Song Contest Reference Group deltakerlisten og konkluderte med at Israel oppfyller kravene for deltakelse.

– Vi er klar over de mange stemmene som ber om at Israel ekskluderes fra årets konkurranse, på samme måte som vi ekskluderte den russiske kringkasteren i 2022 etter invasjonen av Ukraina. Å sammenligne kriger og konflikter er komplekst og vanskelig. Og som en ikke-politisk medieorganisasjon, er ikke det vår oppgave.

Curran forklarer at i Russlands tilfelle ble de russiske kringkasterne suspendert fra EBU på grunn av vedvarende brudd på medlemsforpliktelser. Han mener at forholdet mellom KAN og den israelske regjeringen er fundamentalt forskjellig fra forholdet som eksisterer mellom de russiske medlemmene og staten, der den israelske regjeringen de siste årene har truet med å legge ned kringkasteren.

Her handler EBU er på linje med andre internasjonale organisasjoner, inkludert idrettsforbund og andre internasjonale organer, som på samme måte har opprettholdt sin inkluderende holdning overfor israelske deltakere i store konkurranser, påpeker han og avslutter:

– Vi er fortsatt forpliktet til å sikre at Eurovision Song Contest forblir en ikke-politisk begivenhet som fortsetter å forene publikum over hele verden gjennom musikk.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: